– Markedet er knalltøft. Det innrømmer daglig leder i markedsselskapet i Stange Energi Stein Inge Alstad og markedssjef May Britt Andersen.

– Når vi summerer salget av varmepumper i 2016, viser tallene en økning på hele 20 prosent fra 2015. 2016 var det beste året siden 2010 i salg av pumper. Totalomsetningen var 10 millioner kroner. I dette tallet inngår serviceinntekter på pumpene. Hittil har Stange Energi levert 6.000 varmepumper i området, sier Alstad.

Sammenlignet med 2012 solgte Stange Energi 120 flere pumper i fjor. Da var salget 280 pumper. Mens markedet generelt er dalende, er Stanges energiselskap kjerringa mot strømmen.

Stange Energi møtte motstand da planene om det nye garasjebygget i sentrum ble kjent. Protester til tross, bygget ble reist og inneholder nå lager og varmepumpeverksted.

Folk bytter pumper

Markedssjef May Britt Andersen sier at markedet for utskiftning av gamle pumper øker. Av totalt 400 solgte pumper i fjor, var 110 såkalte utbyttepumper. De gamle pumpene fra 2004 begynner å ta kvelden og folk kjøper nye. Samtidig er nysalget altså fortsatt høyt.

– Er pumpene blitt mer tilpasset norske vintre, Alstad?

– Jeg kan vel si at den teknologiske utviklingen har ført til at varmepumper i dag produseres mer for det nordiske klimaet. Fremdeles lever mange av varmepumpene fra 2004 i beste velgående. Vi regner cirka 12 års levetid. Holdbarhet avhenger av at folk er flinke med vedlikehold som å støvsuge filtre. En vedlikeholdsavtale er populær. Her kan folk betale over strømregningen.

Vil ha komfort

Mye av forklaringen på det høye varmepumpesalget her i Norge, er at komfort blir viktigere og viktigere. Å stå opp til et varmt hus, oppleves av mange som et gode.

Strømkundene er et vandrende folkeferd mellom selskapene. Markedet er steintøft og de store aktørene på landsbasis Norges Energi og Fjord Kraft har også kunder i Stange.

– For å si det sånn, det behøver ikke være pris som er avgjørende for at en kunde bytter leverandør. Man slår til fordi det fristes, for eksempel med en gavesjekk hos en elektroforhandler, men de kommer tilbake, sier Alstad.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00