Geno på Store Ree holder på å lage en verdenssensasjon innen melk- og storfegenetikk. Bedriften er nå blitt så internasjonalt anerkjent på helse og fruktbarhet at selveste Kina i forrige uke underskrev avtalen med den norske landbruksministeren om godkjennelse av Geno på det kinesiske markedet. Dette er en fjær i hatten for alle de 26 ansatte på Store Ree

Mer effektiv produksjon

Nytilsatt leder i produksjonsavdelingen ved Store Ree, Sverre Lang-Ree (48), sier det gjennomføres store endringer i avlssystemet nå. I framtida vil Geno slippe å prøvekjøre dyra i en såkalt avkomsgransking. Ved bruk av genomisk seleksjon som hjelpemiddel, kan de aller beste oksene plukkes ut.

– Den største fordelen her er at vi kan ta i bruk oksen mye tidligere. Å få døtre som melker, tar gjerne tre til fire år. Nå kan vi i teorien plukke ut de beste før de er født. Begrensningen er at oksene må være kjønnsmodne. Vi halverer generasjonsintervallet og avlsarbeidet går dobbelt så fort. Dette er en revolusjon, sier Lang Ree.

Andre behov for hus

Geno får nå mulighet til å beregne avlsverdier automatisert gjennom moderne teknologi. Denne nyvinningen minsker behovet for plass. Til nå har Store Ree fem store fjøs på til sammen 11 måls størrelse. Disse er enkle og uisolerte og her sto oksene på vent til døtrene deres oppnådde resultater.

De beste oksene ble sendt til hovedbølet på gården for sædproduksjon. Nå når venteperioden kuttes, bygges et fjøs om til seminstasjon. Dagens produksjon i fjøset fra 1970-tallet på gården flyttes til den nye fullisolerte stasjonen med laboratoriebygg.

– Å legge om dyreflyten gir oss en helt annen produksjon og er veldig spennende, sier Lang-Ree.

Alle hedmarkinger er ikke klar over den store virksomheten på Store Ree. Eksporten av NRF-sæd er nå større enn salget i Norge.

– Vi selger sæd til mer enn 20 land. Totalt produserte vi 1,7 millioner doser i 2016. Geno er organisasjon for Norsk Rødt Fe, men vi gjør også jobb for kjøttfeorganisasjonen TYR. Vi formidler også sæd fra konkurrerende raser for å forhindre at det bygges opp usikre varestrømmer. Det vi selger NRF på er helse og fruktbarhet. Robuste kyr som melker bra og gir kalv er viktig for både norske bønder og internasjonale, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.