– Kan jeg skrive at du er byggmester?

– Hehe, ja, du kan vel det. Jeg driver jo litt med snekring også.

Gårdbruker Kristian Narum (53) humrer vennlig idet HA ankommer Finstad Nordre, like øst for Stangebyen. På kjøkkenet står en håndlaget vase med påskriften «Mester økologisk byggdyrking 2016». 27. oktober ble nemlig han og kona Kjersti kåret til vinnere av Økologisk byggmesterskap 2016. Begrunnelsen er at paret i år har klart å produsere 703 kg byggkorn per dekar, noe som er bemerkelsesverdig høyt i norsk økologisk sammenheng.

– Svært dyktige økobønder

Arrangørene av konkurransen begrunner avgjørelsen slik:

– Kjersti og Kristian Narum er svært dyktige og flinke økobønder som er meget ivrige på å gjøre en god jobb. De har rikelig med husdyrgjødsel fra gris, så de har bra med nitrogen tilgjengelig. De er også meget flinke til å ha gode avlinger og kontroll på ugress. I år holdt det da også til seier.

Kristian Narum forteller gjerne hva som er hemmeligheten bak suksessen på stangejordene.

– Det er viktig med vekstskifte, det vil si at man ikke dyrker samme art flere år på rad. Her på gården kan jeg rotere mellom bygg, havre, rughvete, engfrø og erter. På den måten unngår man at sykdommer og smitte overføres til neste avling, sier han.

Narum trekker også fram god drenering som helt vesentlig for å sikre kvalitet i produksjonen.

– Faren min var veldig opptatt av å lage grøfter for å lede vekk overflødig vann. Hvis nedbøren blir stående, da ender man opp med tett jord og drukning.

Næring og stell

Narum nevner også tidlig såing, samt tidkrevende fysisk arbeid med jorda – både vår og høst.

– Det er viktig å vende jorda raskt etter å ha lagt naturgjødsel, slik at næringsstoffene går ned i bakken i stedet for å fordampe.

Men, det å oppnå resultater er ikke gjort i en fei. For ekteparet har det tatt 30 år å bygge opp et av landets beste jordbruksområder.

– Det er kjempefint å kunne jobbe langsiktig med å bygge opp en god jordstruktur. Miljøet blant bøndene er også veldig godt.

Narum deler gjerne kunnskap med kommende generasjoner.

– Jeg har ofte besøk fra både Blæstad og Jønsberg. Det er så mange flinke og ivrige ungdommer som ønsker å lære. For meg er det veldig inspirerende når de stiller gode spørsmål. I tillegg er de unge offensive og puster oss i nakken, slik at vi litt eldre må bli enda flinkere, smiler han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.