De tre Jønsberg-elevene Sigrid Dahl, Marie Haug og Maren Glomsaas Braanaas deltok i en åpen høring i næringskomiteen og alle er opptatt av hvordan flere unge kan komme inn i landbruket.

– Vi vil bli bønder, men vi er skremt over utviklingen hvor det virker som at regjeringen kun prioriterer de store gårdsbrukene. Skal vi kunne leve av landbruk over hele landet må det også være rom for å leve av de mindre gårdsbrukene i framtiden. Konkrete tiltak er bedre investeringsstøtte for unge som skal investere og satse i egen gårdsdrift, sier Braanaas, som selv kommer fra gård i Sør-Odal.

Lærerik dag

Trioen sier de ble tatt svært godt imot på Stortinget og hadde en lærerik dag. Naturbruksskolenes forening hadde tatt initiativ til at Jønsberg-elevene fikk delta på den åpne høringen.

– Mange tør ikke å starte opp som heltidsbonde i frykt for at man ikke greier å leve av drifta. Hva er kommentaren deres til denne påstanden?

– Vi hører stadig om hvor vanskelig det er for de unge å kjøpe sin egen gård og hvor vanskelig det er å starte. Derfor håper vi at politikerne vil gjøre det lettere for de unge som vil starte opp eget gårdsbruk. På Jønsberg er det flere søkere til agronomklassen enn det noen gang har vært. I framtiden frykter vi at ikke alle kommer til å kunne leve av å være bonde, fordi gårdsbrukene blir bare større og større med dagens utvikling, sier de tre jentene.

– I jordbruksmeldingen foreslår regjeringen at hovedmålet med norsk landbruk skal være mest mulig kostnadseffektiv matproduksjon. Vi mener at det er langt viktigere å sikre at norsk landbruk fortsatt gir mer norsk mat, bærekraftig landbruk og arbeidsplasser over hele landet. På denne måten tror vi at vi vil få levende bygder med både de små og de store gårdsbrukene.

Ifølge Maren er det landbruk agronomstudentene ønsker å jobbe med.

Den store drømmen

– Det er dette vi vil drive med, men det er mange hindringer på vegen. Mange av oss har ikke råd som 19–20 åringer å kjøpe oss et eget gårdsbruk. Sånn det er i dag holder ikke de små brukene, de må være store og dette gjør det vanskelig å komme seg inn i næringa. Jeg håper investeringsordninger for ungdom kommer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.