Ida Melby, ergoterapeut og prosjektansvarlig for «Helt sjef-konseptet på kosthold og aktivitet», er opptatt av at unge i målgruppa kommer på banen. Samtidig forstår hun at mange gruer seg. Foreldre kvier seg nemlig også for å blande seg inn i barnas liv.

– Er det virkelig nødvendig med kurs i aktivitet og kosthold?

– Tar vi utgangspunkt i folkehelseprofilen for Stange er overvekt og fedme et økende problem blant unge i kommunen. Det er en grunn til at helsesøstrene veier elevene i fjerde og åttende klasse. Nå ser vi imidlertid at tiltakene som er utprøvd samt økt fokus virker. Kurven blant unge med overvekt ser ut til å ha begynt å flate ut. Det er fremdeles en del å ta tak i. Derfor gir vi ungdomsskoleelever et aktivitets-, lærings- og mestringstilbud for å kunne endre livsvaner, redusere overvekt og øke aktivitetsnivået, sier Melby.

Hadde kurs i vår

Våren 2016 var det en vellykket kursrunde, men her gjennomførte bare seks deltakere opplegget. Nå håper Melby at påmeldingen blir større. Derfor har Stange åpnet for deltakere fra nabokommunene denne gangen.

– Dessverre opplever vi at foreldrene kvier seg for å melde på ungdommene sine på en sånn type kurs. Det er synd. Sterk overvekt får såpass mange negative bieffekter at vi ønsker å nå ut til de unge. For eksempel kan ensomhet eller at du er mindre aktiv med vennene dine bli konsekvensene. På kursene skal ingen måles eller veies, men få støtte med sine vektproblemer. Dette er absolutt et viktig tema, sier Melby videre.

Prosjektet ønsker å vise at sunn mat kan være godt og spennende.

Prosjektmidler

Stange kommune har hatt Frisklivsentral siden 2013. Denne har i hovedsak hatt fokus på tiltak for voksne. Fylkesmannen i Hedmark har gitt penger til et pilotprosjekt for å nå ungdommer med overvekt og gi dem et tilbud hvor de får støtte til å endre livsvaner. I kommuneplanens samfunnsdel har Stange kommune vedtatt å tilrettelegge for at en helsefremmende oppvekst for barn og unge i kommunen. Levevaner som etableres tidlig i livet er med på å prege helse og levekår gjennom livsløpet.

– Stange kommune har som mål å satse på tidlig innsats og tverrfaglig samarbeid i folkehelsearbeidet. Overvekt og fedme er en kjent risikofaktor for å utvikle andre helseproblemer, avslutter Ida Melby.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.