• HA 8. mars 2017
  • Fieke Van Loon avbildet på soverommet hun har på Grobunn.
    FOTO: Stian F. Steinsvik

De siste dagene har HA skrevet om 18 år gamle Fieke Van Loon.

Les hele historien om Fiekes kamp her.

Hun har Down syndrom og bor på Grobunn hvor hun får nødvendige omsorgstjenester og også går på skole.

Verken hennes hjemkommune Åmot eller Stange hvor hun oppholder seg vil imidlertid betale for oppholdet.

Nord-Korea

Fylkesmannen har avgjort at det er Stange som har ansvaret for Fieke, men de vil heller gi henne et tilbud om å bo på Lille Kjonerud hvor hun skal transporteres fram og tilbake til skolen med taxi.

Les også: Mener Åmot må ta regninga

Ledelsen på Grobunn sier dette er meningsløst, og at hele poenget med å gå på skolen er at man bor på Grobunn. Fieke selv ønsker også veldig sterkt å bo på Grobunn og vil måtte slutte på skolen dersom Lille Kjonerud blir det eneste alternativet.

HA har fått mange henvendelser om saken.

En av dem er fra lederen i Stange Frp, Truls Gihlemoen. Han mener det er selvfølge at hun skal få bo og oppholde seg på Grobunn og at kommunene nå må bli enige om hvem som skal betale. Gihlemoen mener opplegget Stange kommune har lagt opp til er skamfullt:

– Stange Frp tar sterkt avstand fra at Stange kommune lar politiske prinsipper gå foran hensynet til brukerens livskvalitet. Når brukerens rett til valgfrihet overkjøres, selv om både pris og kvalitet hos en anerkjent privat tilbyder kommer gunstig ut i konkurranse med kommunens tilbud, er det vanskelig å forstå hvordan Stange kommune på annen måte gir Fieke et forsvarlig tilbud. Slike skremmende holdninger hører hjemme i Nord-Korea, ikke i velferdsstaten Norge. Stange Frp vil følge opp saken med et spørsmål i kommunestyret, sier Gihlemoen.

Røhne svarer

Han forteller at de også har gjort en henvendelse til Åmot Frp om å gjøre det samme i kommunestyret i Åmot.

– Uten å kjenne saken i detalj, er det likevel vanskelig å støtte Fylkesmannen i at Stange skal bære det økonomiske ansvaret for Fiekes skolegang. Det vil være lite interessant å være vertskommune for gode skoler, om vertskommunen tillegges ansvaret for betalingen, mens bostedskommunen mottar statsstøtten. Det faller på sin egen urimelighet og vil fullstendig rasere muligheten til fritt skolevalg, sier han.

Ordfører Nils Røhne har fått forelagt kritikken fra Gihlemoen og svarer slik på vegne av kommunen:

– Jeg skal svare på Stange Frps spørsmål i kommunestyret. Jeg har ellers ingen kommentarer til Stange Frps sammenligning mellom Stange og Nord Korea. Det trengs ikke. Jeg har også lagt merke til at det finnes flere eksempler rundt omkring i landet der perifere og sentrale Frp-ere har tydd til sammenligninger med Nord–Korea i sine dype politiske analyser.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00