Det ble klart klokka 12.00 fredag etter at næringskomiteen ga sin innstilling til Stortinget.

Stortingsrepresentant Knut Storberget, Ap, medlem av næringskomiteen og partiets landbrukspolitiske talsmann, sier at Ap, KrF, V, Sp og SV på Stortinget sikrer flertall mot å selge Staur under behandlingen 16. desember.

– Vi har også innstilt på at Regjeringen må skyte inn nødvendig egenkapital for å komme i pluss. Dersom man ønsker å selge i framtida, er dette en sak for Stortinget og ikke gjennom alminnelige fullmakter, sier Storberget til HA.

– Utfordring

Stortingsrepresentant Storberget legger til at det er en utfordring i forhold til Staur.

– Stikkordet er lønnsomhet. Jeg håper nå at alle gode krefter samles for å bidra til at driften ved Staur blir lønnsom. Hvordan kan vi utvikle denne eiendommen? Kommune, regionale aktører og politikere på statlig nivå må på banen. Jeg tenker at Staur kan være et samlingssted for det bioøkonomiske skiftet vi står overfor og som Norge skal være i front på. Vi må finne flere bein å stå på slik at Staur ikke blir et tapsprosjekt, sier Storberget.

Vedum lettet

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum fra Ilseng, er lettet over Næringskomiteens innstilling. Fredag er en gledens dag, sier han.

– Staur er en helt unik eiendom i nasjonal sammenheng, og den har en spesiell historie. Forskingsarbeidet er svært positivt for landbruket.

I dag var det om å gjøre å få stoppet fullmakten om Staur-salg. I næringskomiteen innstilling er det en forutsetning at et eventuelt forslag om salg av Staur må framlegges for Stortinget for behandling.

Sp-lederen påpeker at det var historieløst av Regjeringen å vedta salg i statsråd.

– Nå er det stopp og alle krefter bør samarbeid om å utvide virksomheten innen forskning og utvikling. For meg er Staur en ressurs nærmiljøet, lokalt næringsliv og nasjonalt forskning innen landbruket.

Trygve Slagsvold Vedum sier Venstre og KrF i Stange fortjener all ære for at de sendte så tydelige signaler til sine respektive stortingsgrupper.

– Disse innspillene til deres folk på Stortinget var viktige, sier han.

Gjestvang takker

Leder i Stange Sp, Aasa Gjestvang sier hun er glad for Næringskomiteens innstilling.

– Jeg vil takke for et bredt politisk engasjement lokalt som har vært viktig. Utfallet av denne saken viser hvor viktig det er at vi lokale politikere har tett kontakt inn i Stortinget. Jeg er veldig glad for at Staur fortsatt skal være i fellesskapets eie og bli godt ivaretatt av staten. Slik vil også forskingsaktiviteten fortsatt sikres. Dette er en god dag for Stange, sier Gjestvang.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.