Klokken er rundt ni på kvelden. Det er en helt vanlig torsdag på Nerlien gård på Tangen. Så starter dramatikken: To damer oppdager røyklukt i stallen etter at de har kommet hjem fra ridetur.

Omtrent samtidig, fra bolighuset like ved siden av, får gårdbruker Terje Heggelund øye på røyk som velter ut fra ventilasjonsanlegget i stallen. Bevæpnet med et pulverapparat løper han over gårdstunet og åpner døra til stallen.

– Flammene slo mot meg. Jeg brukte apparatet og sprayet så lenge jeg hadde pust, sier han.

Samtidig står kona utenfor og har telefonkontakt med brannvesenet. Når det er tomt for pulver griper Heggelund en brannslange som henger på trommel i stallen. Ved hjelp av vannet får han stanset brannen som herjer inne på det tekniske rommet. Samtidig sørger damene på utsiden for å få de fire hestene trygt ut.

Roser rask respons

Idet brannmannskapene fra Stange ankommer er brannen allerede greit under kontroll, men det trengs likevel en drøy time med etterslokking før freden kan senke seg sånn noenlunde.

– De berørte slokket brannen selv. De må ha gjort en kjempejobb, oppsummerer politiets operasjonsleder rett etterpå.

Heggelund måtte bli med en tur på legevakten for å sjekke hvor mye røyk han hadde fått i seg, men foreløpig ser det ut til å ha gått bra med helsa.

– Jeg har slokket noen branner tidligere, men det har stort sett vært små halmbranner på jordet. Dette var annerledes, smiler han.

Relativt små skader

Dagen etter var det klart for inspeksjon av skadene. Heldigvis ser det ut til at den raske innsatsen har forhindret større skader.

– Hvis jeg ikke hadde tatt med meg pulverapparatet fra huset, da måtte jeg ha løpt tilbake. Da hadde jeg tapt verdifulle sekunder og alt kunne ha sett helt annerledes ut, sier Heggelund ettertenksomt.

Årsaken til brannen kan ha vært en varmekolbe som har blitt overopphetet og antent trepanelet på det tekniske rommet, men dette er ennå ikke bekreftet.

Handlet på refleks

Nå som han har fått opplevelsen litt på avstand oppsummerer Heggelund hva han tenkte og følte i de dramatiske minuttene:

– Jeg tenkte egentlig ikke så mye. Det var ren refleks da jeg gikk på flammene med apparatet. Morgenen etter tenkte jeg på hvor godt det var å ikke våkne til fire døde hester i en askehaug, sier han.

Også Aleksander Arnesen (10) opplevde branndramaet på nært hold.

– Jeg så masse røyk. Jeg ble litt redd, men måtte tenke mest på å ta meg av hundene inne i huset. De var egentlig forbausende rolige, sier han.

– Kunne gått mye verre

Fredag ettermiddag hadde hverdagen så smått begynt å vende tilbake til normalen på Nerlien.

– Nå blir det opp til forsikringsselskapet å finne ut hvor store skadene er. Det er i hvert fall sikkert at det kunne ha gått mye verre enn det gjorde, sier Heggelund mens klapper hesten Maestro, én av de fire som ble hjulpet ut i god behold.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.