Gunhild og Erik var to av de 300 espaingene som mandag kveld fylte den nye kulturhussalen på Espa skole for å vise sin misnøye med nedleggingsforslaget.

Selv rådmann Stein Erik Thorud erkjente at det gjorde inntrykk å se så mange i salen.

Espa skole ble bygget for erstatningsmillioner fra Statens vegvesen. Skolen har 40 elever og vegg i vegg ligger den nye flotte barnehagen som utgjør oppvekstsenteret på Espa som i tillegg har en stor gymsal med teleskoptribune som raskt gjøres om til kulturhus.

Hadde ikke flyttet til Espa

Gunhild og Erik Malmstrøm føler det er bittert at den flotte skolen i bygda foreslås nedlagt. Vedtas rådmannens anbefaling, må elevene på Espa kjøre skolebuss til Tangen skole.

I januar 2014 sto huset deres ferdig. Gunhild trådte sine barnesko på Espa og nå ville hun hjem etter 18 år på Langhus ved Ski. Da de fikk høre at kommunen satset på Stange sør med flunkende ny skole og tomter, slo de til og flyttet nordover til Stange. Til Espa kom også Gunhilds søster Randi Hestnes og mannen. Faktisk brukte de to parene samme bygningsentreprenør. Søsteren flyttet fra Kongsvinger. Alt så svært lovende ut med en ny firefelts E6 som sto ferdig. For ekteparet ble Espa framstilt som Stange kommunes utstillingsvindu.

Gunhild og Eriks datter skulle begynne på skolen og minstemann startet i barnehagen. Jobbmuligheter var gode på Romerike og de byttet jobb for å bosette seg i Stange sør.

– For å si det sånn, sånne som oss kunne kommunen fått flere av. Unge etablerere som hadde sikret skolen elever. Espas nærhet til jobbmarkedet er unikt, sier Gunhild.

Etter den opprivende skoledebatten i lang tid, sier paret at det aldri hadde blitt Stange for dem uten den nye skolen. Nedleggingsspøkelset som truer lokalsamfunnet henger ikke på greip, når kommunen selv markedsfører Espa som utviklingsområde.

– At kommunen bygde ny skole og var villig til å satse, var helt utslagsgivende for at vi flyttet til kommune som en langsiktig investeringene for ungene våre. Den gode overgangen mellom barnehage og skole er unik.

De to Tangen-mødrene Mari Frydenlund og Frida Kulstad frykter skolesaken kan føre til splittelse mellom Tangen og Espa. I dag samarbeides det godt om fotball, korps og idrettsskole. Med så mange følelser og opphetet stemning som er i sving, kan skolesaken ødelegge klimaet, sier de.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.