Den franske isbryteren l’Astrolabe lå ute for salg til snaut 18 millioner kroner. Da eieren hørte hva ottestadstiftelsen skulle bruke skipet til, fikk Ungdom i Oppdrag båten for cirka 900.000 kroner. Med transport, omregistrering og ekstrautstyr koster hospitalskipet cirka 3,7 millioner kroner. Leder for Ungdom i Oppdrag i Norge, Andreas Nordli opplyser at ombyggingen vil koste mellom sju og ni millioner kroner.

– Båtprosjektet vårt er en mangeårig drøm som endelig går i oppfyllelse. I løpet av noen uker sender vi en liten gruppe fra Grimerud for å jobbe ombord med forberedelser og istandsette, sier Nordli.

90 ansatte

Ungdom i Oppdrag har hovedkontoret sitt i Stange, men har fokus på resten av landet, utviklingsprosjekt rundt i verden med 100 feltarbeidere og tradisjonelt misjonsarbeid. Grimerud er en av Stanges største foretak med 90 ansatte. Stangestiftelsen driver også to ordinære barnehager i Stange, henholdsvis i Bekkelaget og på Grimerud.

– Det flytende sykehuset skal operere ved Papua Ny-Guinea, hva vil dette helsetilbudet bety for innbyggerne, Nordli?

– Da vi kjøpte isbryteren som nå skal hete M/V Liberty, hadde vi som mål å gi helsehjelp til mennesker som i dag ikke har tilgang på dette. Ungdom i Oppdrag er en del av den internasjonale organisasjonen Youth with a Mission. Hovedkontor i Norge ligger altså på Grimerud Gård. M/V Liberty blir det fjerde skipet Youth with a Mission skal operere langs kystlinjen til Papua Ny-Guinea, men det første skipet som Ungdom i Oppdrag skal ta ansvar for.

Nordli sier videre at helsesituasjonen i Papua Ny-Guinea, et land med sju millioner innbyggere, er kritisk. På grunn av spredt bosettingsmønster og mangel på infrastruktur blir det ofte sagt at Papua Ny-Guinea er et av verdens vanskeligste land å tilby helsehjelp i. En av 13 personer dør før de fyller fem år, mens fem kvinner hver dag dør som følge av komplikasjoner med barnefødsel, sier han.

Historien om Mandy, ei jente på seks år er hjerteskjærende. Hun hadde grå stær og ble blind som treåring. Takket være en kort og enkel øyeoperasjon fikk hun synet tilbake. Siden 2010 har hospitalskipene gitt helsehjelp til 648.062 mennesker og gitt basishjelp i helsehjelp til 145.567 personer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.