Det sier sosionom Linn Sunniva Skar Tangen, fagansvarlig for rusteamet i Stangehjelpa.

Cirka halvparten (31) som rusteamet har vært i kontakt med opplever et større hjelpebehov på grunn av et risikofylt og periodevis rusbruk. Blant de 31 som er kartlagt er det også personer som er i rusbehandling. Andre er blitt rusfrie, men har store utfordringer knyttet til å skaffe bolig og få orden på økonomien. Denne gruppen må ha oppfølging.

Statistikken

➤ Rusteamet, som arbeider med voksne hadde i 2016 kontakt med 61 personer.

➤ Av disse er det 44 menn og 17 kvinner. Noen har bistand av mange involverte i hjelpeapparatet, sju ser ut til å gå over til lavterskel behandlingstilbud i år.

➤ Rundt 10 personer tok i fjor kontakt på grunn av alkoholmisbruk. En del er i legemiddelassistert rehabilitering og fikk oppfølging av Stangehjelpa.

➤ 27 personer fikk bistand på flere områder: Bolig, økonomi og hjelp via psykisk helse.

➤ Cirka 10 som hadde oppfølging fra Stangehjelpa, har fått leie kommunal bolig.

➤ 17 har fleksibel oppfølging fra Stangehjelpa/rusteamet som innebærer blant annet koordinering, booppfølging, praktisk bistand og samtaler.

Stort bistandsbehov

Tangen sier at en viktig del av Stangehjelpas arbeid er å jobbe forebyggende med fokus på å komme tidlig inn i familier som har problemer knyttet til rus.

I 2016 har dette arbeidet vært forankret i RUST – Rus og Ungdom i Stange. Det rusforebyggende arbeidet rettet mot barn og ungdom er forankret i to stillinger på barn og ungdomsteamet som har dette som noen av hovedoppgavene, sier hun.

Følge Skjult misbruk

Stangehjelpa ønsker et ekstra fokus på skjult rusmisbruk blant avhengige. De vil nå ut til personer som har en velfungerende fasade, men som bruker alkohol eller andre rusmidler på en slik måte at det skader dem selv og familien.

– De fleste av oss har en venn, en nabo eller kollega som har opplevd at alkohol også har en negativ side. Alkovett er aktuelt for oss alle, understreker Tangen.

Kløfta, er et nytt rusfritt boligprosjekt i regi av Stangehjelpa. Dette er utleieboliger motivert for mennesker som vil leve rusfritt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.