• BYGDAS LIVSNERVE: Kunde Sverre Helmer Tronsrud, Oddveig Kjeverud og ansatt Cuc Nguyen. FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
  • REDDET: – Nærbutikken i Åsbygda skal bestå, sier styreleder Bjørn Holmen. Butikksjef er Rita Lillehagen og Cuc Nguyen, ansatt. FOTO: TROND LILLEBO

Han har brukt seks år av pensjonisttilværelsen sin på nærbutikken, styreleder Bjørn Holmen. Det så lenge mørkt ut og tirsdag kveld ble bygdefolket invitert til ekstraordinær generalforsamling i Folkets Hus. 40 møtte og tiltrådte styrets foreslåtte aksjeutvidelse, som hittil har tilført butikkselskapet 140.000 kroner.

– Før 31. oktober må vi selge aksjer for ytterligere 60.000 til 70.000 kroner. Det skal vi klare, sier en optimistisk Holmen.

Andeler for 2.000 kroner

Denne gang skal 100 andelsbevis pålydende 2.000 kroner selges. Fra før er 310 aksjer fordelt på 170 aksjonærer. Nærbutikkens bygningsgjeld er 1,1 millioner kroner.

– For å si det sånn, det er enormt mye dugnadsarbeid som holder hjulene i gang for nærbutikken, våre to ansatte gjør en kjempejobb og er nok ikke blant de høyest lønte i dagligvarebransjen. De har også stor idealisme i butikkprosjektet i Åsbygda, sier Holmen.

Leverandørgjeld

I dag er det leverandørgjelda på 200.000 kroner som tynger mest. Ifølge Holmen vil butikkdriften komme på rett kjøl når de kommer à jour med denne gjelda.

– Vi har så vidt et lite overskudd etter første halvår. Stemningen på generalforsamlingen var at vi skal prøve alle midler for at nærbutikken skal klare seg denne gangen også. De unge tok til orde for at butikken skal bestå. Det ville jo blitt tomt i bygda dersom vi blir uten nærbutikk med post, apotek og tipping. Lokalsamfunnet har skole og et nytt byggefelt med 15 tomter skal selges, sier Holmen.

Han håper hele bygda nå vil stille opp og bruke nærbutikken mer. Den er absolutt liv laga, sier han. Gjennom den nye kjedetilknytningen til Norgesgruppen kan butikken i Åsbygda i større grad kjøpe lokale produkter. Sylte og pultost fra Bakken Øvre har butikken hatt stort hell med.

– Vi kjører ut varer til folk helt gratis og barnehagen handler alt hos oss, butikksjef Rita Lillehagen.

Kunde Oddveig Kjeverud sier hun har kjøpt en aksje i forbindelse med redningsaksjonen.

– Jeg mener nærbutikken betyr enormt mye for lokalsamfunnet. Skole, boligfelt og butikker henger i hop. Dessuten er butikken en sosial møteplass og er både bygdas apotek, posthus og nærbutikk, sier Kjeverud som er overbevist om at nærbutikken i Åsbygda reddes også denne gang.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00