Under budsjettbehandlingen vedtok et enstemmig kommunestyre i Stange å oversende saken om en spesialist i psykiatri til driftsutvalget.

Det var Arbeiderpartiets Terje Vestheim som lanserte forslaget. Vestheim ble valgt inn i kommunestyret i fjor høst og er selv overlege og psykiater i Sykehus Innlandet ved Sanderud.

– Nå har vi sjansen til å drive nasjonalt nybrottsarbeid igjen, sier Vestheim.

Det vakte nemlig nasjonal oppsikt da Stange vant «Psykolog i kommunen» og fikk Stangehjelpa.

Ifølge Vestheim er kommunene pålagt å ansette psykologer. Stange med sine 20.000 innbyggere har allerede fire psykologer/psykologspesialister, sier han.

Pionerer

Vestheim sier videre at Stange opprinnelig etablerte psykisk helseteam.

– Så fikk vi bemannende omsorgsboliger Høgmyr for drøyt 10 år siden, med tilhørende interkommunalt etablerte boenheter for mennesker med særlig krevende historie og krevende rehabilitering, sier han.

– Vi snakker om den dårligste gruppen med psykiske lidelser, samtidig med problematisk rusmisbruk. Det er disse som trenger mest omsorg. Rådmannen har allerede foreslått midler til psykososial helse og forebyggende tiltak hos barn og unge. Depresjon er verdens tyngste helseproblem som rammer svært mange og behandlingen er unødvendig dårlig. Et fåtall trenger spesialisthelsetjeneste dersom kommunen er kompetent, påpeker Vestheim.

Påbudt med psykolog

Å ansette psykolog i kommunen er påbudt, men Vestheim sier et fåtall kommuner har gjort det til nå. Stange fikk altså psykiatriplan for 25 år siden.

– Stangehjelpa ble vinneren av de fire forsøkskommunene og her er det tverrfaglige, psykiske helsearbeidet organisert på en unik måte. Stangehjelpa er i dag av de fremste. En kommunepsykiater vil kunne styrke det psykiske helsearbeidet som deltaker i team med bruker og pårørende. I sum kan vedkommende bidra til den tryggheten som de involverte trenger.

Vestheim sier videre at en interkommunal psykiater vil gi mye helse for hver krone og fungere som en pilot for utvikling av en mer effektiv bruk av spesialister i sykehus i dag. Framfor alt er det viktig å få raskt kontakt med en spesialist, påpeker Vestheim.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.