Leder i Nedre Kjonerudvegen Vel, Tore Ketil Stårvik, har befaring tidlig en fredag morgen. Seksjonsleder Hanne Finstad i Statens vegvesen, fylkesråd for samferdsel i Hedmark Anne Karin Torp Adolfsen, lokalpolitikere og beboere skal gå en strekning på 50 meter. Ifølge Stårvik og medlem i velstyret Marit Strømstad er dette en vegbit oppsitterne ikke tør å gå til daglig. Ungene må holdes langt unna skolevegen. De blir kjørt. Lederen i Hedmark Trafikksikkerhetsutvalg, Gunn Randi Fjæstad fra Stange, hører en bil bremse for varebilen foran. Deltakerne rykker utenfor kanten. Kjonerudvegen har ikke vegskulder.

Lavere hastighet

– Håpet er å få til 50-sone, kombinert med fartsdumper i de skarpeste svingene, sier Stårvik.

Det kunne ikke Statens vegvesen love. Finstad og senioringeniør Ole Christian Bang sier de ikke vil drive saksbehandling under utebefaringer.

Torp Adolfsen forstår frustrasjonen til beboerne langs Kjonerudvegen.

– De viktigste tingene du verner om i livet er at ungene skal ha det trygt og godt. Prioritet to er at du ønsker å beholde livet selv. Jeg forstår beboerne som opplever trafikken og veg som utrygg. Jeg kan love som vegeier at vi se på denne saken. Samtidig skal vi prioritere trafikksikkerhet i 22 kommuner i Hedmark. Det er ikke vanskelig å forstå argumentene deres, sa hun til oppsitterne.

Ifølge Strømstad går ikke folk ut om morgenen eller kvelden når trafikken går tett i tett. Å god tur på dagstid er ubehagelig, om kvelden tør hun ikke å gå ut. De eldste som har bodd i området i en mannsalder, holder seg inne.

– Situasjonen er isolerende. Det blir et bomiljø som påfører utfordringer. Vi telte trafikken en morgen. På en time hadde vi 320 biler og har verken nedsatt hastighet eller gatelys, sier Stårvik.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00