– Her skal det være mulig å kjenne på det gode livet!

Prosjektleder Linda Høgmo Edvardsen smiler bredt bak disken på nyåpnede Grobunn Økologisk Landhandel & Kafé. Stiftelsen har pusset opp og utvidet den opprinnelige butikken til å også romme en svært så trivelig kafé.

– Her skal man få en nostalgisk følelse; man kan ta seg god tid og nyte omgivelsene; bare kjenne på atmosfæren. Etter oppussingen er lokalene nesten ikke til å kjenne igjen, sier Edvardsen.

Nyttig erfaring

Grobunn i Stange er et helhetlig opplæringstilbud til ungdom med spesielle behov. I dag er 18 ungdommer i aldersgruppen 16 til 25 tilknyttet stiftelsen, enten som videregåendeelever eller lærlinger. Ungdommene står selv for driften av det nyåpnede landhandleriet og den koselige kafeen.

Bak disken møter vi Øystein Sveen (20) fra Furnes, Karoline Borgan Westli (18) fra Hamar og Marianne Sørum (18) fra Øvre Vang. De tre elevene gir uttrykk for at de trives svært godt på Frenning Vestre, midt mellom Romedal kirke og Arneberg.

– Vi selger vafler. Det er mange folk innom på besøk, sier Karoline Borgan Westli – for anledningen pyntet med mariusgenser, nisselue, fregner og røde kinn.

– Jeg trives og har mange gode venner her, legger hun til.

I matchende antrekk står Marianne Sørum og smiler lurt. Hun er veldig fornøyd med det nye landhandleriet, men har også lyst til å dele en annen hyggelig nyhet:

– Vi er kjærester, smiler hun – og griper tak i Øystein Sveen.

– Vi har vært sammen i fire uker, forteller de to.

– Oi! Gratulerer! Har dere kjøpt julegaver til hverandre, da?

– Nei, men det skal jeg snart, sier Marianne – uten å røpe mer.

Helten fra fjernsynet

Elevene blir svært ivrige når tidligere Norge Rundt-programleder Knut-Øyvind Hagen fra Hamar svinger innom for å synge.

– Jeg har sett deg på Norge Rundt, utbryter Marianne – og holder seg til ansiktet mens hun jubler. Hagen har nemlig tidligere vært innom Grobunn og laget en egen reportasje som ble sendt på NRK i beste sendetid.

– Norge Rundt er favorittprogrammet mitt, smiler en svært fornøyd Øystein Sveen.

Den store åpningsdagen ble avsluttet med tenning av julegrana og sang på gårdstunet. Er man på jakt etter god, gammeldags julestemning – eller i det minste en kaffekopp og en nystekt vaffel, så er Grobunn et trivelig alternativ.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.