– Hun er en snill hund med et fryktelig godt lynne!

Eier Terje Solvang koser med den premierte hunden mens han stolt viser fram den skinnende blanke kongepokalen fra årets norgesmesterskap på Tolga.

Td Ayla er en finsk støver, som er en vanlig harehundrase. 19. og 20. november deltok 5-åringen på sitt andre NM, og det med stor suksess. Etter konkurransen hadde vallsethunden danket ut alle de over 100 hundene som var med i de innledende kvalifiseringsrundene før NM. Av de 20 hundene i finalen sto Td Ayla igjen som den store vinneren.

Los gir poeng

Men hvordan i alle dager foregår egentlig et NM i harehund? Eier Terje Solvang forklarer:

– Kort fortalt handler det om at bikkja skal løpe fritt i skogen og ha los på hare i seks timer hver av dagene. Hele tiden sitter en dommer strategisk plassert og følger med og gir poeng. Haren er en luring, så det er fryktelig krevende for bikkja å følge spor så lenge. Dersom en av hundene begynner å følge et annet dyr, for eksempel en elg eller rev, da blir hunden tatt ut av konkurransen, sier han.

Heldigvis brydde Td Ayla seg overhodet ikke om noe annet enn å snuse etter hare, så da ble det toppkarakterer i kategorier som jaktlyst, samarbeid, hørbarhet, kontakt, styrke og kondisjon.

Belønningen ble en fôrsekk, heder, ære, diplom, dekorert glass og selvsagt den prestisjetunge kongepokalen. Men var kongen der for å dele ut prisen?

– Nei, han var visst opptatt med en cupfinale på Ullevål, så da måtte han prioritere Rosenborg foran oss, humrer Solvang – som ikke lar monarkens fravær legge noen demper på stemningen.

Hardtrening i skogen

Å vinne NM er ikke gjort i en fei, skal vi tro eieren.

– Det ligger utallige treningstimer bak et slikt resultat. Vi er ute i skogen i 10–12 timer hver uke, sier den spreke pensjonisten.

Solvang mener tålmodighet er viktig når man skal trene opp en god og effektiv harehund.

– Det er viktig å ikke skyte med en gang, men la bikkja få god tid til å spore haren. Vi trener mesteparten av tiden, men jeg har også skutt rundt 40 harer i løpet av de fem årene jeg har hatt henne, sier han – og peker mot en hvit hare som henger på uthusveggen.

Nå er Td Ayla automatisk kvalifisert til neste års nordiske mesterskap i Sverige. Eieren tror hunden har mange gode år og flere utmerkelser foran seg.

– Nå er hun omtrent på topp, og det vil hun trolig være i noen år til. Jeg håper vi kan gjøre det godt i Sverige, men da må alt klaffe. Vær, vitring og terreng er avgjørende faktorer. Det er små marginer og tøff konkurranse, avslutter Solvang.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.