– Skolehelsetjenesten ble styrket med en 50 prosent stilling i 2014. Da hadde stillingen vært finansiert på prosjektmidler i to år, opplyser Thilla Marie Nerli Lerberg, virksomhetsleder i Barn og familie til HA. Lerberg er ny i jobben. Hun tiltrådte i august.

Les HAs leder: Lytt til ungdommen

Ikke fornøyd

Aps gruppeleder Bjarne H. Christiansen, er ikke tilfreds med situasjonen. Han har stor forståelse for at lederen i Barn og unges kommunestyre, Johanne Dalsbø, krever flere helsesøstre på skolen.

– Faktisk var vi opptatt av saken ved budsjettbehandlingen i fjor og fikk kommunestyret med på å bevilge en solid økning i midlene til skolehelsetjenesten. Jeg er lite fornøyd med at det ikke resulterte flere helsesøstertimer på skolene i 2016. Det jeg kan love nå er at dette er en sak vi vil ta med oss inn i vår behandling av budsjettet for 2017. I første runde vil vi nå studere rådmannens budsjettframlegg, sier Christiansen.

Valgte å ikke øke ressurs

I 2016 foreslo regjeringen å styrke helsestasjons- og skolehelsetjenesten gjennom veksten i kommunenes frie inntekter. Disse kom i tillegg til økningen med samme formål i 2014 og 2015. I 2016 ble det i tillegg bevilget 100 millioner kroner gjennom budsjettforliket til et øremerket tilskudd til styrking av helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Disse foreslås videreført i 2017., sier Lerberg.

Stange kommune valgte imidlertid å ikke øke helsesøsterressursen ut fra det som lå i frie inntekter. Dette innebar at kommunen ikke fikk anledning til å søke på øremerkede tilskudd som ble utlyst i flere runder i løpet av 2016, sier hun.

Virksomhetsleder Lerberg sier det er vesentlig at Stange kommune oppretter en 100 prosent stilling i skolehelsetjenesten, både med tanke på utfordringer i tjenestetilbudet og behov for styrking i enkelte skolemiljø.

Ifølge Lerberg foreslår regjeringen for 2017 en ytterligere styrking av helsestasjons – og skolehelsetjenesten på 50 millioner kroner gjennom kommunenes frie inntekter. I 2015 foreslo regjeringen å styrke helsestasjons- og skolehelsetjenesten med 200 millioner kroner som del av veksten i kommunenes frie inntekter over departementets budsjett. Stange kommune opprettet 100 prosentstilling som helsesøster fra våren 2015, 40 prosent jordmor og 60 prosent helsesøster på helsestasjonen fordi alle tilgjengelige ressurser var brukt til å øke kapasiteten i skolehelsetjenesten og man var i utakt til nye krav om jordmor og ordinær helsestasjonstjeneste, sier Lerberg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.