– Det at Mjøsa blir varmere er noe vi har sett fra overvåkingsdata over en lengre periode nå, og det har blitt beskrevet i flere årsrapporter og vitenskapelig publikasjoner. Vi vet ikke sikkert hvilke effekter temperaturøkningen kan ha på Mjøsa som økosystem og fiskesamfunn, men trolig har temperaturøkningen eller andre klimarelaterte faktorer påvirket både algesammensetningen og algemengden i Mjøsa til en viss grad, sier Jarl Eivind Løvik, forsker i Norsk institutt for vannforskning, NIVA Region Innlandet i Ottestad.

Klimaendringer

Ifølge Løvik kan det skje endringer i forholdet mellom arter som omfatter både planter som alger og dyr i dette tilfellet mjøsfisk. Det er også interessant å se hvordan vekstperioden for ulike vannlevende organismer påvirkes av at mjøsvannet blir varmere, sier Løvik.

– Det pågår for tiden et større forskingsprosjekt med mange fagpersoner og institusjoner involvert (SUSTAIN) der Mjøsa er et av casene. Her håper vi å fra finne ut mer om hvilke endringer som skjer eller vil skje i Mjøsa som økosystem. Deltakere i dette prosjektet er blant andre seniorforsker Jannicke Moe i NIVA og Atle Rustadbakken hos Fylkesmannen i Hedmark, sier Løvik.

Rekordvarme i 2016

2016 var altså rekordvarmt på verdensbasis. Fjoråret ble det varmeste året siden moderne målinger startet på midten av 1800-tallet. Rekorden fra 2015 ble slått, som igjen slo rekorden fra året før: 2014. På hjemlige trakter bekrefter NIVAs målinger fra Mjøsa denne trenden med en generelt stigende trend i temperaturen i de øvre vannlagene.

Ifølge NIVA var 2016 også særs varmt. På nasjonalt nivå er det mange flere årsaker til variasjon enn klimaendringer, men NIVA ser likevel en klar tendens til oppvarming, for eksempel i innsjøene. I over 40 år har Norsk institutt for vannforskning målt overflatetemperaturen i landets største innsjø Mjøsa. Middeltemperatur for 2016, på 13,3°C, var den tredje høyeste som er registrert, bare slått av året 2014 med 13,8 °C og 2006 med 13,5 °C.

– I tillegg til temperaturøkningen er det registrert endringer for islegging i Mjøsa. Isen har lagt seg færre vintre i den senere tid enn det som var vanlig tidligere.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.