Lokalpolitikerne Ragnhild Antonie Finden og Øyvind Hartvedt, henholdsvis Sp og Ap, bor på Kausvol. De er langt fra fornøyd med dagens netthastighet og mobiliserer naboer i omkretsen Kausvol mot Stange i sør og nordover i retning Ottestad kirke.

Kontakter leverandører

Ifølge Hartvedt har paret allerede hatt et sonderingsmøte etter at ideen om et felles fiberprosjekt ble født.

– Flere fiberutbyggere er aktuelle, men det stilles krav til oss at vi må skaffe et bra kundegrunnlag i området. Det krever selvsagt at vi står på. Samtidig tror jeg at det er flere enn oss som ønsker seg bedre netthastighet, sier Hartvedt.

– Hvilken tidsplan er satt på fiberprosjektet?

– Et fiberprosjekt vil kreve egeninnsats og tid til planlegging. Starter vi nå, kan oppstart med graving og gjennomføring skje til våren.

Ifølge Hartvedt er politikken til norske myndigheter at det er markedet som skal regulere og ordne opp i fiberutbygging.

– Det betyr at vi må gjøre oss attraktive i konkurransen for å få de ulike markedsaktørene på banen, sier han.

Nedslagsfeltet

Det er om lag 100 husstander innenfor det aktuelle nedslagsfeltet. Husstandene ligger både spredt og samlet. Etter at den nye overføringsledningen for vann ble lagt langs fylkesveg 222, ble det samtidig nedgravd såkalte gjennomføringsrør for trekking av kabler. Initiativtakerne skal undersøke om det er ledige trekkrør for fiberoptisk kabel.

Stange kommune har mottatt midler til utbygging av bredbånd i Vestbygda.

– Nå prøve vi å lage vårt eget marked.

– Det er ingen rett å ha høy bredbåndshastighet i Utkant-Norge, Hartvedt?

– Det er ikke noe særlig å være på nett ved Kausvol. Mange med oss opplever ikke veldig god internettilgang. Vi har spurt om å få koble oss på fiberkabelen Bane Nord har lagt langs jernbanelinja, men det har vi ikke fått lov til.

– Drivkraften bak dette prosjektet er å få bedre nett, sier Øyvind Hartvedt.

25. januar kan naboene møte på Kausvol for å diskutere bredbåndsutbyggingen.

Koster å grave

Venstres Erik Ringnes har vært en ivrig forkjemper i utbyggingen av bredbånd i Stange.

Ringnes synes det er fint at initativet til fiberprosjekt er tatt på Kausvol slik at utbygging kan gi bedre nett for flere husstander.

I 2015 vedtok fylkestingene i Hedmark og Oppland forslaget fra Ringnes om å innlemme bredbåndsdekningen inn i Nasjonal transportplan (NTP). Målet er økt oppmerksomhet om utbygging som kan føre til mer fiberkabel enda raskere og billigere.

– Vi arrangerte folkemøte på biblioteket i 2015. Stange vestbygd har fått midler til bredbånd, men jeg etterspør framdrift, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.