– Du tar en vedkubbe og legger den her...

Tom Erik Sjøenden trykker på en knapp og demonstrerer hvordan han raskt og effektivt kløyver et solid stykke bjørk.

– Jeg er her fire dager i uka og trives veldig godt, sier den kvikke arbeidskaren.

Sammen med 15–20 andre fra Åkershagan opplærings- og aktivitetssenter er Sjøenden i full sving med vedproduksjon gjennom hele uka. Onsdag var en stor dag da den nye vedbasen omsider kunne åpnes etter to år med bygging og forberedelser.

– Vi kunne nok ha åpnet litt før, humrer en selvironisk rektor Morten Riise – vel vitende om at anlegget strengt tatt var mer eller mindre ferdig i oktober i fjor. Siden da har den lille arbeidsplassen blitt utvidet med kappsag, vedkløyvere, minilaster og gjerder. Onsdag kunne en stolt Tom Erik Sjøenden klippe snora.

– Vi har hatt en prøveperiode hvor vi har ordnet og testet alt utstyret. Åpningen er lett forsinket, men nå er vi i gang, sier Riise.

Populær arbeidsplass

Rektoren ved opplærings- og aktivitetssenteret sier 15–20 personer er innom vedbasen og arbeider i løpet av en vanlig uke. Vedproduksjonen er et populært arbeids- og aktivitetstilbud for personer tilknyttet senteret.

– Arbeidet er en del av opplæringen, men alle som bidrar, får oppmuntringspenger i form av en symbolsk pengesum, sier Riise.

Tømmeret, som hovedsakelig kommer fra Romedal allmenning, rekker ikke å ligge og råtne.

– Vi har aldri noen problemer med å få solgt, sier Riise.

Rektoren vil takke en rekke aktører for støtte til prosjektet, deriblant Stange kommune, lokale politikere, personalet ved Åkershagan, rådet for funksjonshemmede og Norsk forbund for utviklingshemmede.

Roser arbeidskraften

Tilbake i produksjonshallen viser Tom Erik Sjøenden hvordan veden fraktes til pakking i den andre enden av rommet. Tomme sekker henger klare til å fylles opp.

– Han er ordentlig flink til å jobbe, roser trønderen Randolf Husby, vikarierende arbeidsleder.

– I løpet av en vanlig dag fyller vi 30 til 40 sekker. Alt blir solgt fortløpende, smiler trønderen.

Også rektor Morten Riise er stolt av produktene som leveres.

– Her fylles sekkene helt opp med god bjørkeved. Det er ikke som på bensinstasjonene, hvor sekkene kjennes halvfulle når du løfter dem opp, smiler han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.