Det er helt nytteløst å forsøke å lure ut hemmeligheten bak suksessen til det som er blitt ølhysteri på gården til Erling Vold. De fire eierne av Bryggerhuset vokter forretningsideen som det skulle være Norges Banks gullbarrer. Et sted ute i stangeskogene høster nemlig ølbryggerne humle, en helt nødvendig bestanddel til ølbrygging. Det siste malteriet i Norge ble nedlagt i 1984. Nå har håndverket gjenoppstått i Stange. At gårdsbryggeriet blir selvforsynt med malt, vekker nasjonal interesse. Erling får stadig henvendelser fra bryggerier. Forskere har for lengst inntatt Nedre Røhne for å se hvordan maltprosessen er løst.

– For å si det sånn, vi er vel ganske så like folk som ikke vil røpe multemyrene sine, sier 48-åringen og ler.

Velegnet jordsmonn

Ifølge Erling Vold og Gaute Nøkleholm, som er en av de fire eierne, har særlig franskmen klart å gjøre vin til en smak av de lokale områdene og jordsmonnet.

– Det gjør vi også med vårt øl. Dette er smaken av jordsmonnet og historien i Mjøs-bygdene. Det som er spesielt er vår lokale malt og humle. Vi er selvforsynt med malt, men vi trenger mer humle enn vi klarer å plukke. Vi ser på muligheten for å starte produksjon av vår egen humle i større skala.

Gikk mann av huse

Bryggerigutta har satt seg et hårete mål om å produsere 20.000 liter øl i året. Det er både spennende og skummelt å ta steget ut i den kommersielle verden. En dag før jul var det åpent hus på Nedre Røhne. Ølbryggerne trodde ikke sine egne øyne, 100 biler på gården og utsolgt på en kveld.

– Det har vært en enorm interesse for det vi har gjort, og vi har spent mange på pinebenken ved at vi ikke har klart å følge opp etterspørselen med det lille utstyret vi har brukt. For oss har det vært en viktig læreprosess. Nå har vi visst hva vi skulle ha av utstyr og fått skreddersydd det slik vi mener det bør være for vårt bruk. Vi har testet et vell av øltyper, testet ut og gjort de tilpasningene vi mener må til for å være Stange verdig. Når bryggeriet står klart i løpet av 14 dagers tid så vet vi hva vi går til, sier Vold og Nøkleholm.

– Vi skal lage tidenes påskebrygg, humrer Erling Vold som har 10 tonn malt på lager. Det kan gi 50 kubikkmeter øl, sier en av de fire lykkesmedene, som ikke drømte at en hobby ville ta slik av.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00