Lokalet til vinmonopolbutikk står klart på Innlandsporten, men brukes i dag som et ubemannet velkomstsenter. Trolig vil det gå flere år før en polbutikk åpner på Tangen. Ifølge kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet er det mange om beinet. Foran styremøtet torsdag, var hele 209 steder med i kampen om å få polbutikk.

– Ved utgangen av 2018 vil Vinmonopolet ha 340 butikker i Norge. Med dette vil 91 prosent av befolkningen bo i kommuner med eget vinmonopol, mens 96,5 prosent av befolkningen vil bo nærmere enn 30 kilometer fra nærmeste vinmonopol, sier Nordahl.

Reforhandler i Stange

Torsdag annonserte Vinmonopolet etter butikklokaler for polbutikken i Stange. Den nåværende leiekontrakten for lokalene på Jernbanetorget i Storgata 4 i Stangebyen utløper mars 2019, opplyser ansvarlig butikketablerer i Vinmonopolet, Per Olav Miland til HA. Ulike modeller vurderes, fra relokalisering i dagens lokaler til byggeprosjekter som ikke er ferdigstilt ennå. Fristen for å melde tilgjengelige lokaler er 15. desember. Ifølge Miland går sonderingene ut på at Vinmonopolet forblir i sentrum i Stange. Å flytte polbutikken til for eksempel Ottestad er ingen aktuell problemstilling. Polbutikken i Hamar betjener innbyggerne i Stange nord.

– Vi har ikke konkludert, eventuelle tilbud må vurderes mot dagens lokaler. Det vil også bli dialog med kommunen for ifølge alkoholloven er det kommunen som til slutt skal godkjenne stedsvalget, sier Miland videre.

– Når kommer det polbutikk på Innlandsporten?

– Det kan jeg ikke si noe om.

Geografisk spredning

I 2018 åpner Vinmonopolet butikker i Nesna, Nordland, Digerneset i Skodje, Møre og Romsdal,

Sand, Suldal i Rogaland, Hovden i Bykle, Aust-Agder, Porsgrunn, Telemark, Sætre i Hurum, Buskerud og Moss.

Kommunikasjonssjef Nordahl sier handel er et viktig kriterium for å åpne butikk.

– Ringsaker er landets største hyttekommune med 6.000 hytter. Kommunen har tre levende bysentra med betydelig trykk i handelen. Da er det naturlig at Brumunddal, Rudshøgda og Moelv skal ha polbutikk. Innlandsporten er imidlertid en høyaktuell kandidat, sier Jens Nordahl.

– Hadde håpet på ja

Truls Gihlemoen, leder i Stange Frp, er overrasket over at Vinmonopolet ikke vil være med på suksessen Innlandsporten. Han er skuffet over at Vinmonopolet sa nei til å åpne butikk i 2018.

– Vedtaket er skuffende. Vi har ivret etter pol på Tangen. Innlandsporten har vært en suksess hittil. Det er helt naturlig å legge pol til et trafikknutepunkt som Innlandsporten, spesielt for å fange opp trafikken til Østerdalen. Vi ser jo at Rudshøgda som handelssenter har betydd enormt mye. Derfor hadde jeg ønsket at vi hadde fått en snarlig poletablering på Innlandsporten.

Kommunikasjonssjef Jens Nordahl svarer at Vinmonopolet ser på Innlandsporten som en spennende kandidat som temmelig sikkert skal ha betydelig vekst i tiden fremover.

– Vi kommer derfor til å følge utviklingen på Innlandsporten med stor interesse fremover, avslutter Nordahl.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00