I 2007 ble bygningen tatt ned og lagret i en container. I 2011 kom sendingen til Norge, men først i 2013 kunne gjenoppbyggingen starte. Museet mottok nemlig en testamentarisk gave fra USA. Pengene gjør at Migrasjonsmuseet både kan finansiere den nye bygningen og ferdigstille The Leet-Christopher school fra Letcher.

Utvandrerkirke

Museumsdirektør Knut Djupedal opplyser at Bjørgo-Ingvalson huset ble demontert av Brian Betteridge fra Decorah, Iowa, som tidligere hadde flyttet kirken fra Minnesota til Åkershagan. Huset ble lagret i en container før det ble sendt til Norge fire år senere. Siden har det ligget lagret på museet i påvente av nødvendig finansiering.

– I 2013, etter en testamentarisk gave fra Mary Embertson Trust of San Diego, kunne endelig gjenoppbyggingen starte. Dette gjorde det mulig også å fullføre LeetChristopher skolen i 2015, samt starte opp gravingen av tomta til huset, sier Djupedal.

Han sier videre at museet har dratt nytte av at Regjeringen innførte gaveforsterkningsordningen i 2014 for å stimulere til økt privat finansiering av kunst og kultur gjennom pengegaver. Ordningen innebærer at staten gir et tillegg på 25 prosent av gavebeløp på over 100.000 kroner. En søknad etter et slikt tilskudd på basis av arven nevnt ovenfor ble godkjent, og museet har fått 289.000 fra Regjeringen. Det er dette som gjør det mulig å begynne gjenoppbygging og rehabilitering av Bjørgo-Ingvalson huset, sier Djupedal.

trenger nye installasjoner

Ifølge Djupedal har det helt siden Migrasjonsmuseet ble etablert som Utvandrermuseet i 1955, vært et av museets mål å få permanent utendørs utstilling som består av noen få bygninger fra de norske bosettingene i det amerikanske Midtvesten.

– Intensjonen har vært å bruke bygningene som utgangspunkt for å fortelle historien om den norske tilknytningen til Nord-Amerika og verden for øvrig. I tråd med museets visjon er det rekonstruert to tømmerhus, en låve, to mindre bygninger, Oak Ridge lutherske kirke fra Houston og sist, Leet-Christopher skolen.– Etter at huset ble donert til museet, ble det nøye undersøkt av etnolog Jorunn Gunnestad, som dokumenterte hver eneste detalj, ned til spikerhull i veggene, sier Djupedal.

Hun er i dag ansatt ved Glomdalsmuseet i Elverum.

Huset ble bygget i nærheten av Highland, Iowa i 1902, for Gunvald og Mari Tollefsrud Ingvalson.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.