Tilbake i Norge etter seks måneder som akuttlege i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan, beskriver Lier det som rått og hjerteskjærende å se barn dø av en sykdom som her hjemme ikke lenger utgjør en trussel.

– I noen steder i Pakistan er livet så hardt at man nok er mer vant til at barn dør, beskriver Stange-legen.

VILLE GI NOE TILBAKE

For i oktober i fjor pakket hun kofferten og satte kursen sørøst, etter over to år som turnuslege på Hedmarken. Da hadde hun lenge gått med et ønske om å gjøre verden litt mindre urettferdig.

– Jeg har vært heldig. Jeg har vokst opp på Stange, har en fin familie og har fått gratis utdannelse. Jeg ville bidra og gi noe tilbake der det trengs mest, forteller 28-åringen.

Og situasjonen på sykehuset i provinsen som ligger nordvest i Pakistan, er veldig annerledes fra sykehushverdagen her hjemme. Lier forteller at de på akuttmottaket hadde over 500 pasienter hver dag.

På det meste var de oppe i 17.000 pasienter i måneden. Til disposisjon for å håndtere pasientene, sto 20 leger og 50 sykepleiere.

Utstyret var mangelfullt, og det var en merkedag da de fikk på plass et røntgenapparat.

– Man får en utilstrekkelighetsfølelse. At man gjerne skulle vært tretti personer i stedet for en. Men man må verdsette små øyeblikk, som det lille barnet som har blitt frisk fra meslinger og som du kan vinke hjem, sier Lier.

MANGEL PÅ KUNNSKAP

Som en del av Leger Uten Grensers stab i regionen, var det også en viktig del å bedrive opplysende og forebyggende arbeid. Kunnskapen om helse er generelt lav hos befolkningen i provinsen, og de fleste oppsøkte ikke lege før det nesten var for sent.

– Mange kan ikke lese eller skrive. De vet ikke hva som er farlig. Det var for eksempel viktig å forklare mødrene at de må vaksinere barna, forteller vallsetingen.

For i tillegg til meslinger, så er sykdommer som stivkrampe og rabies utbredt. Men det hjelper lite å be folk om å huske å vaske hendene når de ikke har tilgang til vann hjemme.

– Å se sykdommer som vi ikke har hatt i Norge på mange år, sykdommer jeg bare har lest om i historiebøkene, var veldig rart, sier Lier.

– RAUSE OG GJESTFRIE

Men til tross for vanskelige arbeidsforhold, ble legen fra Stange grepet av innsatsen til de lokale legene og sykepleierne, som sto på mens pasientene strømmet inn dørene.

– Pakistan virker å være på veg i en god retning. De satser på helse og det skjer mye bra. Legene og sykepleierne imponerte meg. De er kunnskapsrike og jobber fort, men trenger samtidig faglig veiledning og støtte. Spesielt i korrekt bruk av antibiotika, beskriver 28-åringen.

Lokalbefolkningen gjorde også et dypt inntrykk på hedmarkingen.

– De har ingenting, men er fortsatt rause og gjestfrie. Der har man nok noe å lære. Selv om man ikke har så mye, så handler det om å dele det lille man har, sier Lier.

NÆR TALIBAN

Rett nord for regionen hun bodde i, ligger det krigsherjede Afghanistan, og enda nærmere er de urolige stammeområdene som utgjør et lovløst ingenmannsland mellom de to landene. Her opererer Taliban, IS og andre grupperinger. Ifølge Lier var det rolig så lenge hun var i Pakistan. Leger Uten Grenser er respektert for sitt arbeid og får stort sett jobbe i fred. Men hun forteller at det ved to anledninger var en truende sikkerhetssituasjon rundt sykehuset. Mer kan hun ikke røpe av sikkerhetshensyn.

– Det var veldig godt å vite at jeg var norsk, og at jeg kunne reise hjem hvis jeg ble redd. Så er det de som lever der, og som lever midt i den uroen. Det er et spesielt liv, sier Vallset-jenta.

VIL BLI BARNELEGE

Hun rekker nå så vidt å pakke ut kofferten før hun går løs på jobben som sommervikar som lege ved Ullevål sykehus i Oslo. Det tar nok en tid før oppholdet i Pakistan befinner seg et stykke bak i hodet, og halvåret har også fått henne til å vurdere framtiden. Før ønsket hun å spesialisere seg innen indremedisin, nå tenker hun annerledes.

– Etter å ha jobbet mye med nyfødte og meslingutbrudd blant barn, så tror jeg at jeg vil bli barnelege. Det hadde jeg ikke oppdaget hvis jeg ikke hadde reist, forklarer Lier, som ikke utelukker at hun vil gjenta et utenlandsopphold.

– Det har vært mitt livs beste eventyr, Alle mennesker er like mye verdt, uansett hvor de bor, avslutter den reflekterte 28-åringen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.