Stange kommune er på offensiven for å få ned sykefraværet. Bruk mer egenmeldinger, var rådet fra HR-sjef Inger Lise Storlien, da hun orienterte politikerne om årsakene til det høye sykefraværet nylig.

Stange kommune har inngått IA-avtale. Det innebærer at ansatte i kommunen å være borte fra jobben uten legemeldt fravær.

Ifølge Storlien er nemlig muligheten til å bruke inntil åtte dager sammenhengende, lite brukt.

– Dersom arbeidstakerne unngår legemeldt fravær, opplever vi at arbeidstakeren kan komme raskere tilbake i jobb, sier HR-sjefen.

Kommunenes Sentralforbund (KS) har kartlagt at det er sykefraværet utenfor arbeidsgiverperioden som øker både i kommuner og fylkeskommuner.

2001–2015

I 2001 var sykefraværet i Stange 9,8 prosent og oppe i 10,1 i 2009. I 2013 var sykefraværet 8,9 prosent. Langtidsfraværet fra 20–39 uker hadde størst nedgang, størst i de eldste aldersgruppene.

Fordel med egenmelding

Storlien sier videre at bruken av egenmeldt fravær altså er lavt og utgjør bare 1,3 prosent. Det resterende fraværet i arbeidsgiverperioden er sjukemeldinger. Det er 24 egenmeldingsdager per år.

– I dag er 67 prosent av fraværet i arbeidsgiverperioden sjukemeldinger. Der sykefraværet varer ut over arbeidsgiverperioden er hele 94 prosent sjukemeldinger i arbeidsgiverperioden. Stange har vært IA-bedrift siden 2003 og arbeidet målrettet for innen sykefraværsarbeid, inkludering personer med redusert arbeidsevne. Vi har også hatt fokus på å få seniorer til å stå lengre i arbeid, sier Storlien.

Stange kommune har 102 ansatte over 62 år. Seniorene kan enten ta ut 10 fridager i tillegg til ferie per år eller få utbetalt 15.000 kroner. I 2015 benyttet 55 seniorer seg av ekstra fri, mens 47 valgte seniortillegget.

Kommunen målsetting er å komme ned på åtte prosent sykefravær. Å skape ny kultur for og ta ansvar for nærvær og helse står sentralt. På nasjonalt nivå er ett av delmålene å redusere sykefraværet med 20 prosent i forhold til 2001 innen 2018.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.