• «The Big Bang»: Slik ser det ut når 16 tonn spreng­stoff ri­ver opp 25.000 ku­bikk­me­ter med stein­mas­se. Det gikk et be­geist­ret gisp gjen­nom for­sam­lin­gen da både stei­ner, jord og trær flak­set høyt opp i luf­ten. Se video av sprengningen på h-a.no!Beg­ge foto: Chris­ti­an E. Berg­heim
  • LYK­KE­LIG: Frp-po­li­ti­ker­ne Tor And­re Johnsen (til venst­re) og Bård Hoksrud kos­te seg med spreng­stoff. Til høy­re står Stan­ge As­falt-sjef Erik Wol­le­bæk.

Vi befinner oss midt mellom E6 og Sørli tømmerterminal. En illevarslende pipelyd skjærer gjennom den kalde skogslufta.

I enden av en lang ledning står Frps Bård Hoksrud mens han smiler bredt og tripper spent. I hendene har han en utløser som styrer 16 tonn sprengstoff.

«Kan ikke dere politikerne stå litt lenger fram?», humrer en kar med blå plasthjelm – til stor latter fra de frammøtte.

Hoksrud trykker langsomt på knappen, og plutselig høres et gedigent brak fra skogen, noen hundre meter lenger inn på vegen. Stein og grus kastes himmelhøyt idet nærmere 800 ladninger med sprengstoff antennes nøyaktig på likt. De rundt 100 frammøtte puster ut og klapper begeistret idet steinregnet roer seg.

Kjemper om E6-kontrakt

Bakgrunnen for sprengningen er åpningen av det nye masseuttaket i Sætermyrberget. Her skal Stange Asfalt etablere et nytt pukkverk som skal forsyne lokale prosjekter med stein og grus. Det store målet er å sikre E6-kontrakten med en av de fire entreprenørene som nå kjemper om å få bygge motorveg nordover fra Kolomoen.

– Vi har 50 prosent sjanse for å vinne anbudet, mener eieren av Stange Asfalt, Erik Wollebæk.

– Vår fordel er at vi er små og lokale, vi er initiativrike og fulle av pågangsmot. Ikke minst er vi også strategisk plassert like ved E6, fortsetter han.

Wollebæk og hans ansatte venter nå på at Nye Veier skal signere kontrakt med hovedentreprenøren på strekningen. Dette skal etter planen skje tidlig i juni. Deretter blir det opp til Stange Asfalt å konkurrere om å bli underleverandør av stein som skal brukes til fundament, asfalt og betong.

Men hva skjer hvis anbudet ikke når opp i konkurransen?

– Da selger vi steinmassen til andre entreprenører og prosjekter. Det finnes alltid kjøpere, smiler Wollebæk – som er godt fornøyd med at sprengningen gikk helt etter boka. Nå skal det etableres mobile knuseverk i området for å omdanne stein til grus.

– En enorm lettelse

Truls Gihlemoen i Stange Frp er glad for at pukkverket endelig er åpnet og klart til drift.

– Pukkverket sikrer viktig konkurranse i markedet, noe som vil bety vesentlig billigere steinmasse til både E6, boligbygging og andre prosjekter. Det er en enorm lettelse å være i gang, sier han.

Frps Tor André Johnsen er enig.

– Her er det nok stein til å legge E6-fundament helt til Lillehammer, jubler stortingsmannen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.