– Nå kan flere folk flytte til Espa. Nå slipper vi å skilles fra vennene våre fordi noen ville ha flyttet for å begynne på skoler andre steder hvis Espa skole hadde blitt nedlagt. Det blir heller ikke så lang skoleveg, jubler elevene.

– Dette er gode nyheter! Kontaktlærer Eva Røsjøbergen, lærer Erik Wingeng og elevene som er samlet for å spise tacobagetter lager nesten ville jubelscener etter det historiske skolevedtaket i Stange Ap mandag kveld.

Også skoleforeldre på Espa trakk et lettelsens sukk tirsdag morgen. Småbarnsmor Maren Olsen var en av medlemmene fra Espa Arbeiderforening som utgjorde en av de 155 frammøtte på skolemøtet i Ap.

Dagen derpå sier hun, med sju måneder gamle Oskar på armen, at hun håper det blir ro i bygdene nå. At folk vil slutte opp om grendeskolene og lokalsamfunnene. På den måten kan både Espa og Tangen skaffe seg nye innbyggere som vil være med og styrke skolene.

Unikt samhold

– Skolesaken har framfor alt skapt et veldig samhold mellom oss foreldre. Vi har vært så samstemte og har rost hverandre for å holde sammen. Det er veldig godt å kjenne på og noe jeg som innbygger i Stange og mamma selv er stolt av, uttrykker Maren videre.

Med Ole Kåre Jensen, leder i Espa Arbeiderforening i spissen jublet også Inger Sleppen, Cecilie Sveen-Ekre, Eline og Morten Støen, Unni Hestnes og Mona Opsahl.

– Lokaldemokratiet fungerer i Ap, samtidig kan vi ikke gå ut som ropende seierherrer, medlemsmøtet har gitt klare føringer for den videre behandlingen. Det er imidlertid nå kampen begynner, arbeidet for å få enda flere innbyggere til Stange. Vi er flere som er imponert over alle saklige innlegg på medlemsmøtet. Vi er nemlig avhengig av et godt samarbeid på tvers av bygder, sier Jensen.

Verdt å satse på

Sleppen, som også har vært toneangivende i skolesaken, føler debatten rundt skolestrukturen skapt så mye engasjement som vil ha stor betydning for levemiljøet i hele Stange kommune.

– Nå har vi vist omverdenen at vi vil satse på bygdene og tettstedene, de er verdt å satse på. Ap må jo ikke legge til rette for og bidra til at det blir opprettet flere privatskoler i Stange kommune, sier hun.

Morten Støen synes det er spennende å være med og utvikle Espa igjen. Hele bygda har holdt pusten, mens skolesaken har versert.

– Jeg tror det er mange som er klare for å gi litt ekstra nå, sier Støen, som mener de er noen som har sittet på sidelinjen mens Sleppen har vært en av mange pådrivere.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00