– Hvis ikke Ap i Stange nå flagger at nedleggelse av bygdeskolen vår i Åsbygda er uaktuelt, frykter jeg at partiet kommer i mindretall ved neste valg. Jeg har vært leder i Åsbygda arbeiderlag i 20 år og må vurdere mitt medlemskap. Utmelding kan bli aktuelt etter 52 års medlemskap. Hvis skolen legges ned, dras nærbutikken med i dragsuget i ren frustrasjon. Jeg har de siste dagene fått så mange tilbakemeldinger fra bygdefolket om at mister vi skolen, mister vi resten, sier Bjørn Holmen.

Kom i mål

Styret i Nærbutikken Åsbygda hadde satt frist til 31. oktober for å skaffe aksjebeløpet på 200.000 kroner som trengtes for å nedbetale leverandørgjeld.

Til sammen 60 aksjonærer kjøpte 110 aksjer. Dermed hadde styret 220.000 kroner på konto og kunne innfri gjelda.

– Folk i Åsbygda har vært kjempeflinke til å kjøpe aksjer. Samtidig trenger nærbutikken mer handel. Responsen er så god at det er oppriktig vilje til å beholde Åsbygdas nærbutikk, sier Holmen.

Avhengig av skolen

Holmen understreker at bygdesamfunnet er avhengig av at Åsbygda skole og barnehage opprettholdes. I høringsdokumentet for framtidig skolestruktur foreslås Åsbygda skole lagt ned i de tre av fem ulike alternativer til dagens skolestruktur.

– Vi må få garantier for at skolen ikke legges ned. Ap har 60 prosent av velgerne i Åsbygda, sier Holmen som merker frustrasjonen blant innbyggerne. Ryker skolen vil ikke folk bosette seg i bygda. Mange er redde for at de mister skolen, sier Holmen.

Leder i Stange Arbeiderparti, Grethe Mikaelsen, sier det er nedsatt et skoleutvalg i partiet etter det store skoleengasjementet.

– Åsbygda har engasjert seg sterkt lenge i skolesaken for å opprettholde grendeskolen.

– Vil du frede alle bygdeskoler?

– Det har jeg ikke sagt, dette er en saken medlemsmøtet i Stange Arbeiderparti til sjuende og sist avgjør. Det er presentert flere ulike scenarioer, jeg kan ikke forskuttere hva partiet ender på. Det vil bli en lang prosess på denne saken.– Rådmannens høringsdokument er et tøft forslag og vil skape store diskusjoner både i Arbeiderpartiet og ute på bygda. Det skulle bare mange, sier Mikaelsen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00