• GIR OMSORG: Juletreet er en viktig del av julen, men ikke alle har råd til et tre. Turid-Wenche Mosæther i Tallbergroa gir gratis juletre til vanskeligstilte. BEGGE FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN

62-åringen, som nettopp er blitt pensjonist, gleder seg til å feire jul med sine barn og barnebarn. På den 23 mål store eiendommen Hestsveen søndre i Tallbergroa er det pyntet til jul. Det går gjetord om julelysene i skogen hos Turid-Wenche.

– Jula får fram det beste og det aller såreste, sier stangesokningen som i flere år har tenkt på at hun vil gi bort juletre til dem som ikke har så god råd.

Alle som virkelig opplever at budsjettet ikke rekker til et juletre, skal få et gratis juletre.

– I fjor var jeg for sent ute, nå prøver jeg igjen. Selv ønsker jeg minst mulig fokus på min egen person, det er uvesentlig. Det viktigste er å synliggjøre at nettopp i førjulstida da det er så mye fokus på julegaver og shopping, er det ikke hos alle at pengene sitter like løst. Jeg har nemlig selv vært der. Nå håper jeg å være en døråpner slik at andre kan gjøre noe lignende for vanskeligstilte, sier Turid Wenche Mosæther, med tårer i øynene.

Juletrepynt

Det var tøft å sitte igjen med en 50-lapp i lommeboka.

– Det er skambelagt og flaut å spørre om noe når du har dårlig råd. Det vet jeg av egen erfaring. Hvis noen trenger juletrepynt og utendørs juletrebelysning, har jeg også det til overs. Pepperkake og en gløggsmak kan jeg bidra med for å gjøre juletrehogsten hyggelig. Viktigst av alt er at barn får en god jul.

Helsefagarbeideren i Tallbergroa kjenner på at det fremdeles er vanskelig å prate om de tøffe tidene for 30–35 år siden, da hun ble sittende igjen med to barn etter en skilsmisse. Hun vet at det sitter mennesker i lignende situasjon i dag. Mange har det vanskelig for å få endene til å møtes.

– Juleglede å glede andre

– Jeg husker at moren min kom med juletre til oss. Jula vår var fylt av kjærlighet og det var alltid mat på bordet. I dag står familien min hverandre veldig nær, men jeg vet at mange gruer til julehøytiden. Folk er ensomme, sliter med egen sykdom eller har en av de nærmeste som er syk. Jula er en høytid som spiller på mange strenger, sier hun.

Turid-Wenche Mosæther håper dem som ikke har bil, kan få hjelp av venner til å hente juletre. Hun frykter ikke at juletretilbudet vil bli misbrukt.

– Jeg kan lese folk ganske godt, avslutter juletregiveren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.