Smaker fra Innlandet ble servert av Bente Ekeberg Bodin ved Tingnes spiseri. Kortreist mat var dekket til ære for ministerbesøket hos gründerne Anette og Børre Vold på Søndre Elton.

Det var imidlertid ingen angrende landbruks- og matminister Dale som ankom Vestbygda.

– Kan du forstå at Hamar er skuffet over å tape 30 statlige arbeidsplasser, til tross for faginstansenes klare og forståelige råd?

– Jeg mener i likhet med fagrådene vi mottok, at Hamar gjorde et godt inntrykk. Hadde de faglige rådene anbefalt utflytting av mer, ville Hamar vært en mer aktuell plass. Imidlertid mener jeg at når vi skal bygge opp kompetanse på skog, er Steinkjer et naturlig valg.

– Du blir beskyldt for politisk spill, Dale. Var avgjørelsen en hestehandel?

– Jeg har registrert at dette blir sagt, men jeg mener oppriktig at når det blir tilrådd å flytte skogfaglig aktivitet ut av Oslo, må det legges vekt på at Statskog allerede er i Steinkjer. Stedet har også forskingsmiljø, landbruksutdanning og Fylkesmannen får nytt hovedsete og samles i Steinkjer. Jeg mener at fagmiljøet for skog har gode forutsetninger. Det er en av årsakene til at vi velger Steinkjer.

Innlandsmaten fenger

Turid Windjusveen Olsen, seniorrådgiver næringsutvikling i Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen, var ansvarlig for opplegget rundt Dale-besøket.

– Vi er stolte over å få besøk av ministeren og at han ser hvilken bra jobb som er gjort innenfor lokalmat, koblingen mat og reiseliv og hvordan vi har brukt Internationale Grüne Woche i Oslo-regionen (IGW) i arbeidet for å få til resultater på hjemmebane.

Olsen nevner også et annet godt eksempel som er Midt i Matfatet som HOA står bak.

– De reiste til Berlin for å bli inspirert og har økt besøkstallet, fått utviklet festivalen ytterligere og ønsker å ta posisjon som en av landets matfestivaler.

Stange Vestbygd viste seg fra sin beste side torsdag med klar solvær og kjølig høstluft.

– Det landbruksbaserte reiselivet, har jobbet systematisk sammen gjennom flere år og arbeidet har gitt resultater. Eksempel er Mjøsgårdene, Stange Vestbygd og Midt i Mjøsa. Disse har siden starten brukt lokalmaten som en del av sin reiselivsopplevelse. 20 produsenter er registrert i Bondens marked, sier Olsen.

SMAK AV INNLANDET

– Vi er midt i Norges spiskammer og målet er å få turister til å kjøpe flere råvarer, sier Anette Løvlien Vold.

Småskalaprodusentene håper også at det kan serveres mer lokal mat på spisestedene i regionen.

Med salg- og distribusjonsselskapet Smak av Innlandet skal det bli enklere for både produsenten og kunden. Ett telefonnummer og en person å forholde seg til, skal gjøre det enklere for alle parter.

DETTE FIKK STATSRÅDEN

Lurer du på hva landbruksminister og hans følge fikk servert på Søndre Elton, så besto de lokale råvarene og smakene av:

Kylling, kantareller, geitost, gulrotmarmelade, maltknekkebrød, flatbrød, rakfisk, pultostrømme, gulrotsuppe og lokal juice.

I forbindelse med lokalmat er Hedmark en av de fylkene som har flest produkter registrert i databasen lokalmat MATMERK.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00