Det var like før jul i fjor at 14 år gamle Erika Granerud tok sitt eget liv mens hun var innlagt ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) på Sanderud sykehus i Stange.

I den foreløpige rapporten som HA omtalte fikk Sykehuset Innlandet kritikk av Statens helsetilsyn for ikke å ha gitt pasienten "forsvarlig helsehjelp". Kritikken gikk blant annet på manglende dokumentering ved pasientinnleggelser, og at gjenstander som kunne brukes til å skade seg selv eller andre var tilgjengelige for pasientene.

LES OGSÅ: Sykehuset Innlandet får kritikk etter selvmord

Brudd på spesialisthelsetjenesteloven

Nå foreligger den endelige rapporten, og Helsetilsynet har konkludert med at Sykehuset Innlandet HF brøt spesialisthelsetjenesteloven:

"Statens helsetilsyn har konkludert med at Sykehuset Innlandet HF ikke ga pasienten forsvarlig helsehjelp ved at sykehuset ikke hadde lagt til rette for at helsepersonellet kunne oppfylle plikten til å gi forsvarlig helsehjelp. Det foreligger dermed brudd på spesialisthelsetjenesteloven § 2-2, jf. helsepersonelloven §§ 4 og 16."

Les den fullstendige rapporten på Helsetilsynets nettsider.

Foreldrene saksøker Sykehuset Innlandet

Som følge av hendelsen og de kritikkverdige forholdene som ble påpekt av Helsetilsynet tok Sykehuset Innlandet HF en rekke grep for å bedre sikkerheten ved institusjonen.

Ifølge Oppland Arbeiderblad vil foreldrene nå gå til søksmål mot Sykehuset Innlandet, for at "sykehuset også i juridisk forstand tar ansvar for det som er skjedd".

– Nå er Helsetilsynets konklusjon klar, men for oss er ikke denne saken «ferdig». Nå starter jobben med å holde på de nye rutinene. Vi ønsker å bidra til at sykehusene lærer av det som er skjedd. Men det er forferdelig vondt å kjenne på at Erika måtte dø før de fikk disse avvikene i orden, sier Erikas far, Patrick Granerud, til avisen.

- Vil følge opp endringene

Oppland Arbeiderblad skriver videre at assisterende divisjonsdirektør for psykisk helsevern i Sykehuset Innlandet, Benedicte Thorsen-Dahl, har uttalt følgende:

Rapportens konklusjon er i tråd med foreløpig rapport. Vi registrerer at Helsetilsynet konkluderer med at det er iverksatt og implementert relevante tiltak for å redusere risikoen for at tilsvarende kan skje igjen. Vi vil ha en tett oppfølging av disse endringene framover. Jeg vil spesielt takke de pårørende for å ha gitt oss viktige tilbakemeldinger og for den åpenheten de har vist.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.