Tanken om å flytte det velkjente Utvandrermuseet eller Migrasjonsmuseet, som det heter nå, ble lansert i fjor høst. Flyttingen er tenkt som del av et helt nytt kontorbygg som planlegges oppført på Domkirkeodden.

Området som Migrasjonsmuseet kan plasseres på, er den såkalte setergrenda sør for tidligere Hamar camping og nedenfor en av Jernbanemuseets lokstaller. I disse dager regnes det ut hvor mye det vil koste å flytte Utvandrerkirka, skolestua, Ingvaldsen-huset og de øvrige installasjonene fra Ottestad til Hamar vest.

Unikt parkområde

Styreleder Røhne konstaterer at flytteplanene kun er på utredningsstadiet. Likevel ønsker ordføreren å orientere formannskapet om saken onsdag.

Det er stiftelsen Norsk Utvandrermuseum som eier gård og grunn på Åkershagan, til sammen 27 mål. Daværende Utvandrermuseet ble bygd opp på Åkershagan i 1996 og har utviklet et flott parkområde med bygninger. Eiendommen vil ikke komme i konflikt med Åkersvika Eiendom, som planlegge å oppføre 750 boliger.

Det er Anno Museum som er eier av driftsorganisasjonen i museene i Hedmark der blant andre Norsk Skogmuseum, Migrasjonsmuseet og Glomdalsmuseet i Elverum inngår.

Kraftsentrum i Hamar

Nils A. Røhne tror Anno Museum har vært motivert av tanken om å kraftsamle Museums-Hedmark på Domkirkeodden i Hamar.

– Det nye administrasjonsbygget på Domkirkeodden er et stort prosjekt på flere tusen kvadratmeter. Dersom dette skal bygges, har man sett det hensiktsmessig at administrasjonen er med dit. I denne forbindelsen er tanken om å samle Migrasjonsmuseets bygninger i et identifiserbart område på Domkirkeodden kommet. Stange er jo medeier i Domkirkeodden som de andre kommunene rundt Hamar, sier Røhne.

– Er det ikke viktig å tviholde på kulturarven i Stange og være vertskommune for museet, det var mange stangesokninger som utvandret til Amerika og ikke minst Andrew Furuseth fra Åsbygda som ble en betydningsfull fagforeningskjempe i New York?

– Jeg vil ikke avvise tanken, men denne saken utløser en rekke spørsmål. For eksempel hvor mye vil det koste å flytte bygningene fra Migrasjonsmuseet, sier Nils A. Røhne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.