Fieke-saken vakte nasjonal oppsikt etter krangelen mellom 18-åringens hjemkommune Åmot og Stange om finansiering av skoleoppholdet ved Grobunn.

Tidligere i vinter ble det klart at Fieke får fortsette på Grobunn ut skoleåret, og det var ei smilende og lykkelig jente som møtte både Trettebergstuen, kommunens politiske ledelse, Anne Berit Nordbakken, leder i Fagforbundet i Stange og leder i LO i Hamar og Omegn, samt fylkessekretær Grethe Mikaelsen i Hedmark Ap.

Fieke, som endelig har fått mange venner, fikk fortelle Anette Trettebergstuen hvor godt hun trives på Grobunn da gjestene ble vist rundt på skolekjøkkenet. Elevene skulle lage dagens lunsj og praten gikk livlig.

Grobunn imponerer

– Tilbudet ved Grobunn er unikt og verdifullt. Vi trenger flere slike pilottilbud som er bygget opp på nærhet, gode verdier og trygghet, sier Trettebergstuen.

Stortingsrepresentanten sier hun ønsker å se nærmere på problematikken vederlag (betaling for opphold) mellom hjemkommune og vertskommune.

Også ordfører Nils A. Røhne ser behovet for å avklare vertskommune- og hjemkommuneprinsippet. På prinsipielt grunnlag gjelder dette i saker der en Grobunn-beboer bor i en annen kommune enn vertskommunen Stange.

– Stange kommune mener det er krevende dersom helse- og omsorgsbiten for alle som får plass på Grobunn og som ikke melder flytting til Stange, automatisk blir kommunens ansvar. Dette er vårt utgangspunkt. Vi må ha en avklaring for at det skal bli forutsigbart, sier ordfører Røhne.

– Det er viktig at sentrale myndigheter avklarer dette, sier Trettebergstuen.

Fikk møte beboerne

Trettebergstuen tok seg god tid til å snakke med beboerne og de ansatte.

– Fra mitt ståsted er jeg veldig opptatt av å bevare tilbud som Grobunn. Vi trenger flere slike steder. Senest under Aps landsmøte forrige helg ble bedre finansieringsløsninger diskutert, men vi har ikke konkludert ennå.

Grobunn tilbyr et helhetlig bo- og sosialtreningstilbud for totalt 19 ungdommer og unge voksne med utviklingshemming. Arbeidstrening på dagtid og avlastning og ferietilbud i skoleferien inngår også i tilbudet. Ved Grobunn er det også en skoleelev-bolig med plass til ni elever. Her øver beboerne ferdigheter og vaner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.