Det opplyser seksjonsleder Silja Strømme ved Utlendingsseksjonen, som er lokalisert på Hamar politistasjon og underlagt Sivil- og forvaltningsenheten.

For den kinesiske eieren av Malungen, som lagde julebord for 2.000 personer, ble det nok et ubehagelig møte med norske utlendingsmyndigheter. Det berører også skjebnen til folk når man blir utvist, men politiet påpeker at de må følge lovverket. HA har ikke lyktes å få noen kommentar, men flere stangesokninger sier at de ønsker at den positive ånden som kineserne har brakt med seg til Hedmarken, skal videreføres.

Fikk forlenget utreisefrist

Seksjonsleder Silja Strømme bekrefter altså at fem personer med tilknytning til Malungen ble utvist fra Norge. Dette skjedde i kjølvannet av en ordinær utlendingskontroll.

– UDI er instansen med vedtaksmyndighet i utvisningssaker.

– Hvorfor ble nettopp Malungen kontrollert?

– Saken gjaldt ulovlig arbeid. Politiet gjennomførte en rutinemessig kontroll rettet mot utenlandsk arbeidskraft i serveringsbransjen i Stange. Dette var en helt ordinær kontroll. Vi avdekket at fem kinesere jobbet uten nødvendig tillatelse. Siden de ikke hadde arbeidstillatelse, hadde de ikke lov å arbeide i Norge i henhold til norsk lov. Resultatet etter kontrollen var at UDI vedtok utvisning med to års innreiseforbud til Norge for samtlige. 21. desember hadde alle forlatt landet.

Utreisekontroll

Strømme bekrefter at det ble foretatt utreisekontroll for å se til at vedtaket ble iverksatt. Dette er politiet ansvarlig for.

– Hva er årsaken til at aksjonen ble gjennomført da Malungen skulle promotere kinesiske tradisjoner?

– Det var helt tilfeldig. Politiet i Innlandet har et stort geografisk område i sitt nedslagsfelt. Vi har stort ansvar når det gjelder den indre grensen mot Sverige. Malungen skiller seg ikke ut som bedrift med utenlandske eiere. Alle steder med arbeidsinnvandring er i søkelyset. Dette kan for eksempel være restauranter eller bilpleiefirmaer.

Ifølge Strømme utførte noen av de utviste medarbeiderne kjøkkentjeneste på Malungen, i hovedsak tilrettelegging av mat. Noen jobbet også med anleggsarbeid. Fem personer ble kontrollert. De hadde gyldig turistvisum, men kunne ikke framvise arbeidskontrakt eller arbeidstillatelse, avslutter Strømme.

HA har i mail til eierne sendt flere spørsmål i forbindelse med den konkrete UDI-saken og tanker for framtida. Det har ikke lykkes avisen å få kommentar.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.