Jernbaneverket er redd Fylkesmannens innsigelse i forbindelse med etterbrukssaken vil forsinke planprosessen. Det kom fram under foredraget til planleggingslederne i jernbaneverket Lars Eide, Sverre Setvik og assisterende planleggingsleder Marit K. Bjørke i kommunestyret onsdag kveld.

– Spenningsmomentet for vår del vil jeg si er etterbruk siden det er knyttet en innsigelse fra Fylkesmannen til det. Når det gjelder det øvrige i planen, har vi kommet i mål med planforslaget, sier Eide og viser til endringene med hensyn til miljøkulvert ved Steinerskolen og Brenneribekken.

Uenighet

Uenigheten som har oppstått beror på når man skal bestemme hva gammel bane skal brukes til.

– Vi ønsker ikke at man binder seg opp til avtale med etterbruk av all, eksisterende jernbane og setter krav til at det skal bestemmes før reguleringsplan på det nye dobbeltsporet er klart. Da risikerer vi at dersom enighet ikke er oppnådd med alle, får vi ikke vedtak på ny jernbane. Jernbaneverket har litt dårlig erfaring med dette fra andre steder. Vi ønsker i alle fall ikke utsettelse av dobbeltsporutbyggingen, sier Eide videre.

Uenigheten dreier seg om etterbruk av gammel bane skal ivaretas som rekkefølgebestemmelse slike Fylkesmannen og kommunen krever eller retningslinje. Innsigelsen vil kunne skape uheldige bindinger i neste planfase. Jernbaneverket mener retningslinjene ivaretar intensjonene knyttet til etterbruk.

må tilbakeføres jord

Ordfører Nils A. Røhne sier at kommunen legger til grunn at all, gammel jernbanegrunn som kan tilbakeføres til landbruk, skal tilbake. – Dette ble stadfestet av statsråden i et spørsmål fra stortingsrepresentant Knut Storberget i Stortinget. Jernbaneverket ønsker på sin side ikke å ha dette som rekkefølgebestemmelse, men retningslinje. En rekkefølgebestemmelse gir kommunen mer makt i en diskusjon med Jernbaneverket, sier Røhne. Assisterende planleggingsleder Marit K. Bjørke gjør det klart at dobbeltsporet ikke får konsekvenser for det planlagte nybygget ved Steinerskolen. Det vil både være mulig å dyrke oppe på skolekulverten samtidig som nybygget ikke vil komme i konflikt med sporene. Jernbaneverket har bedt Stange kommune ta kontakt med Steinerskolen for at de kan komme videre i planleggingen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.