«Gul sin systue» står på det på en liten plakat på døra til et åtte kvadratmeters rom i Tunbekkvegen 11 på Åkershagan. Her prøver firebarnsmoren å skape sitt livsverk. Syersken som har fått Moods of Norway på CC Stadion som kunde, vil gjerne være sydame for flere. Både bedrifter og kunder.

I Afghanistan var det ikke forventet at kvinner skulle gå utenfor hjemmets fire vegger. Forventningene var at Gul skulle ta vare på familien, og da hun vokste opp, var det ikke vanlig for jenter å gå på skole. I hennes verden trengte hun ikke å lese eller skrive. Det har heldigvis endret seg i Afghanistan i dag, sier Gul og smiler. Selv er hun opptatt av at barne hennes skal få utdannelse. Tre går på videregående skole i Norge, mens en datter er gift i London.

Følte seg usikker

Gul sier det var mye fram og tilbake før hun turte å etablere seg. Så kjøpte hun syutstyr, og en god attest fra praksisen på systua til Teater Innlandet er god å ha.

Husleien for det lille lokalet på Åkershagan er 2.000 kroner per måned.

Kommet langt på fem år

Gul kunne verken centimeter, bokstaver eller skrive navnet sitt da hun kom til Norge i 2011.

Etter introduksjonsprogrammet til flyktningtjenesten, har den stillfarende og beskjedne kvinnen fortsatt med norskundervisning. Anne Juliussen i Stange Røde Kors har sjelden opplevd en så entusiastisk kursdeltaker som Gul.

– Det er helt fantastisk. Gul er så utholdende i norskundervisningen. Hun får lekser som hun løser til punkt og prikke uke etter uke. Ingen har mindre fravær. Vi er overbevist om at det er langt flere som trenger en skredder enn de som til nå har meldt oppdrag til Gul. Hun utfører all slags søm fra å sy glidelåser, til å legge opp dresser, bukser og sy inn vester. Hun har også sydd inn bunadskjorter. Jeg hadde en nydelig kåpe som ble for liten. Den sydde Gul om til barnebarnet mitt. Hun broderer også etter mønster, sier Juliussen.

– Jeg ønsker å forsørge familien min her i Norge, men min erfaring er at det ikke er lett å få jobb her, sier den afghanske kvinnen, som også er blitt bestemor. Hun er kreativ og har flere forretningsideer, som blant annet å sy spesialtøy for rullestolbrukere.

Praten går livlig i systua. Gul er spent på framtida og om hun greier å dekke kostnadene. Vegen til arbeidsmarkedet er tøff. Gul stiller seg til rådighet for Norge, der hun fikk en ny start på livet.

Fakta

Innehaver er flyktningen Gul Perwer Asghary (49), firebarnsmamma og bestemor fra Afghanistan.

Kvalifiseringssenteret i Stange kommune hjalp Gul i gang med praksisplass i syverkstedet på Teater Innlandet.

Har støttespillere i Stange Røde Kors som gir norskundervisning og som hjelper henne

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00