– Jeg kan ha med én koffert, forteller Fride Bysveen Lier midt i pakkeinnspurten.

Om få timer går flyet til Islamabad. Da HA er på besøk, ligger kofferten hennes vidåpen hjemme på stuegulvet i Vallset. Pappa Bjørn Lier har jobben som veiesjef. Kofferten med alt Fride trenger de neste seks månedene, kan ikke veie mer enn 30 kilo.

– Jeg har bursdag mens jeg er borte, så jeg skal ha med en Toro-pose med sjokoladekake. Jeg vurderte å ta med en boks pepperkaker også, for jeg skal feire jul i Pakistan, men de har både egg, sukker og kokos. Da blir det kokosmakroner isteden.

startet med røde kors

13 år gammel ble Fride Bysveen Lier med i Røde Kors. Siden da har engasjementet bare vokst. Muligheten for en gang å få reise på oppdrag for Leger uten grenser fungerte som motivasjon gjennom medisinstudiet. For et års tid siden søkte hun om å få være med i hjelpearbeidet og ble akseptert.

– Jeg blir del av et større prosjekt, skal jobbe tett sammen med én annen internasjonal lege og mange lokale leger. Sammen skal vi drive og utvikle akuttmottaket på sykehuset, samt drive helseopplysning til folk. Hun gleder seg til å komme i gang, selv om det blir utfordrende.

– Jeg tror det blir fryktelig krevende. Jeg er spent på hvordan det blir rent faglig, og er veldig spent på hvordan det blir å jobbe i en kultur så ny og fremmed fra min egen.

– Hva blir den største utfordringen?

– Stress. Jeg tror arbeidsmengden er overveldende. I Norge har vi et velfungerende velferdstilbud og helsetjenester, god oppfølging av fastleger, legevakt og sykehustilbud for alle. I Pakistan blir sykdommene jeg vil møte mye det samme som hjemme, men, også en del nye tilstander jeg ikke har erfaring med fra tidligere.

HAR ANTREKKET KLART

Fride har studert medisin i Oslo. Hun var ferdig i 2014 og har hatt turnus på sykehusene i Hamar og Elverum. Siden har hun jobbet ved indremedisinsk avdeling i Elverum som lege i spesialisering.

– Jeg har verdens fineste kolleger i Elverum. De andre LIS-legene arrangerte middag hos en pakistansk kollega. Henne har jeg fått arve noen klær av, forteller Fride og drar på seg den rosa uniformen med kjortel og sjal.

– Hvorfor kunne du ikke bare fortsette på Elverum?

– Det hadde vært komfortabelt. Jeg har alle privilegier, og jeg setter pris på alle mulighetene jeg har fått. Men jeg har så lyst til å gi noe av alt jeg har videre til noen andre som ikke har hatt samme muligheter som meg, for jeg synes situasjonen i verden er så intenst urettferdig.

I Pakistan er den forventede levealderen 63 år. 89 av 1.000 barn dør før de er fem år gamle.

Fride har vært en del ute i verden tidligere også. Under utdannelsen hadde hun blant annet et utvekslingsopphold på et universitetssykehus i Beijing i Kina. Hun skulle se hvordan de løser helseutfordringer der, og fulgte leger rundt på sykehuset.– Jeg kan å si «Ni Hao», Det betyr «hei». Det var vel det jeg lærte der, humrer den reiseklare legen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00