Hele Stange var preget i rødt, hvitt og blått 17. mai. Fra Espa i sør til Ottestad i nord ble nasjonaldagen feiret uten en eneste regndråpe. For bursdagsbarnet Mariel fortsetter altså feiringen dagen etter dagen. Jentegjengen hennes sier nasjonaldagen ble fin. Fjerdeklassingene sang på sykehjemmet sammen med ordfører Nils A. Røhne.

– At han spiller gitar mens vi synger er jo moro, sier Lise Fjellet Sivle.

Prosjekt Romedal

Aldri har korpstonene ligget så pent over den fine romedalsbygda som 17. mai. Hele tre korps sørget for 17. mai-musikk så det holdt. Stangebygdenes Musikkforening og Romedal og Vallset jente- og guttekorps hadde i tillegg med seg Ådalsbruk Musikkforening i det som ble et vellykket fellesarrangement med Romedal Vel, 17. komiteene ved Breidablikk og Solvin skoler, FAU Solvin, Kirken, Romedal Barnehage og bygdas speidergruppe som ansvarlige. Ifølge leder i menighetsrådet, Ruth Østli, var målet at barna skulle få gå i stort 17. mai-tog med flagg, faner og feidende korpsmusikk. Fellesmarkeringen mellom Ilseng og Romedal ble vellykket.

Speiderne la ned krans

En av speiderbevegelsens fremste drivkrefter i Innlandet, 85 årige Tord Kristian Horne holdt tale på kirkebakken etter at sogneprest Vemund Koren hadde avsluttet gudstjenesten. Horne har vært speider i 72 år. Han meldte seg inn i 1945.

– Bautaen over de falne i krigen minner oss om at de som ofret livet for at vi skulle leve. Dette er romedøler som falt under 2. verdenskrig. Det er det viktig for meg å formidle. Speiderbevegelsen har gitt mye kameratskap og moro, sier han.

Ruth Østli som også var leder i 17. mai-komiteen pekte på at nasjonaldagen er bærebjelken i det norske samfunnet og ligger i ryggmargen på alle som bor i Norge. Det blir viktigere og viktigere å ta vare på kulturtradisjoner, sa hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.