Nav-leder Tone Strugstad Qviller i Stange var svært stolt over å kunne presentere en positiv utvikling i ungdomsledigheten og utbetaling av sosialhjelp, for driftsutvalgets politikere tirsdag.

Nav i Stange har fått en svært god trend etter at ungdomssatsingen startet ved påsketider. Status for målekortene til Nav, viser at det i perioden januar til september i år er utbetalt 515.000 kroner mindre i sosialstønad.

Tiltak som virker

– Årsaken til at vi har oppnådd så gode resultater er målrettet jobbing og styring av ressurser. I begrepet aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere ligger jobbklubb, arbeidstreningsgruppe, mestringskurs, det forebyggende økonomikurset «Ditt valg» og kommunale arbeidstreningsplasser, sier Qviller.

– Vi har også hatt suksess med å stenge publikumsmottaket på onsdager for å få tid til saksbehandling, kartlegging og gjennomføring av Akivitetsplikten, fortsetter hun.

Loven som endrer sosiale tjenester i Nav, sier at det skal stilles som vilkår om aktivitet for å motta økonomisk stønad. Denne lovendringen er ikke trådt i kraft ennå, men Nav i Stange vil være i forkant innenfor dagens lovverk.

– Vi stiller vilkår der vi mener det er riktig. Skolegang bør være førstevalget, sier Qviller videre.

Mange unge på sosialhjelp

– Hvorfor valgte dere å starte med ungdom?

– Fordi vi hadde mange unge på sosialhjelp. I strategiplanen for Nav Hedmark ligger det en ungdomsgaranti sentralt. Det vil si at vi skal forhindre en lang stønadskarriere. Det gjør Nav ved å bruke egne ressurser og dreie fokus mot ungdom.

Ifølge Nav-lederen bør utdanning være førstevalget for målsetting. En gjennomgående trend er at unge arbeidssøkere ikke har fullført videregående skole eller annen skolegang.

– Noen kan ha en kort veg for å komme tilbake til målet, mens andre må ta en lengre sløyfe via Navs samarbeidspartnere for å komme dit, sier Qviller

I september var det 88 arbeidssøkere i Stange under 30 år. Dette er 27 færre enn året før. Prosentvis nedgang for unge mellom 25 og 29 er hele 25. I gruppen helt ledige var det 56, som er 25 færre enn i 2105.

Total utbetaling per år for sosialhjelpsmottakere er 150.000 kroner. I september 2015 var det totalt 52 mottakere på stønad, i september i år var antallet redusert til 28. Nav Stange har utbetalt 99 prosent av budsjettet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.