Yrkesfaglærer Ola Kennedy beveger seg raskt blant de unge kokkene i innføringsklassen på Stange u-skole. Det er hektisk aktivitet på skolekjøkkenet. Ola veileder innvandrerne. Snart skal integreres de i nye klasser.

21. november gikk startskuddet for NM i skolelunsj som Helsedirektoratet, Norges sjømatråd og Opplysningskontorene arrangerer. Ola Kennedy har meldt på innføringsklassen i konkurransen der elevene selv skal vise hvordan et sosialt lunsjkonsept kan være. Nå jobber gruppa på høytrykk for å finne det beste skolemåltidet og servere det til medelevene. Resultatet legges ut på konkurransens Facebook-side og herfra plukker juryen ut de beste.

Lager sitt eget konsept

– Dette handler om å lage en skolelunsjopplevelse. Juryen skal plukke ut landets fire beste lunsjkonsept som blir sendt til finalen, sier Kennedy.

Yrkesfaglæreren i Stange sier lunsjprosjektet på skolen også har som mål at elevene skal kjenne mestringsfølelse.

Fiskekaker fra Knutstad & Holen i den såkalte Hamar-burgeren og lompe fra Gjøvik fikk elevene servert torsdag.

– Nå har vi skapt en mestringsarena som kan skape ny motivasjon og selvtillit. Min rolle er å veilede og sørge for at klassen greier utfordringene. Mange av de nye elevene våre er vant til å lage mat med mor og far hjemme. Samtidig ønsker vi at alle skal føle glede ved å gå på skolen.

Ifølge Kennedy lærer elevene å sette norske råvarer sammen med retter fra deres opprinnelsesland.

– Målet er at det skal være god, sammensatt mat på kantina. En lompe med fiskekake kan man ta med ut og sparke fotball. Altså den er mobil og det er mulig å spise skolelunsjen samtidig som elevene får frisk luft, sier han.

Stange-elevene håper at juryen vil legge merke til at de løfter fram sunn mat lagd av de beste råvarene fra Innlandet. Dessuten kan konkurransen også være en måte å nå flere kompetansemål i fag som Mat og helse.

– Når kokosmelken tilsettes Valborgs fargerike, gulrøtter fra Vestbygda i Stange kan du si at vi får trekker opp en regnbue som strekker seg fra Stange til Filippinene, sier han.

Vinneren av NM i lunsj får 100.000 kroner som skal brukes på skolens spisemiljø.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.