Hva nå Stange? På 10 år ble det bygget 703 nye boliger i hele Ottestad. I Åsbygda åtte og Espa 12. Er det Ottestad som skal betale regningen for småskolene? spør foreldre i skolesaken. HA kan i dag bringe byggestatistikk i Stange kommune fordelt på skolekretser 2006–2016. I løpet av en tiårsperiode ble det altså bygget 368 nye boenheter i Arstad skolekrets og 335 i Hoberg skolekrets. I Breidablikk krets, Solvin, Åsbygda, Vallset, Tangen og Espa ble det i samme tiårsperiode oppført 282 nye boenheter.

Hoberg er største krets

Fra 2006 til 2016 ble det totalt bygget 1.363 nye boenheter i Stange kommune. I Stange skolekrets ble det bygget 378 boenheter i tiårsperioden. Her er det nå 2.077 boenheter. Hoberg krets er størst i Stange med 2.325 1. januar 2017, Arstad krets har 1.349 boenheter.

Her er tallene over nye boenheter 2006–2016. (Total antall boenheter 1. januar 2017 i parentes)

➤ Arstad: 368 (1.349)

➤ Hoberg: 335 (2.325)

➤ Breidablikk: 53 (753)

➤ Stange 378 (2.077)

➤ Solvin: 140 (863)

➤ Åsbygda: 8 (456)

➤ Vallset: 47 (926)

➤ Tangen: 22 (613)

➤ Espa: 12 (292)

Framtidsvalg er nå

Ifølge Kristiansen er debatten om skolestrukturen i Stange et godt eksempel på en viktig politisk sak som handler om framtiden og hva Stange velger å bruke pengene på. Ifølge Statistisk sentralbyrå venter Norge en sterk befolkningsvekst mot 2030.

– Når Stange velger å opprettholde alle barneskolene i kommunen er jeg bekymret over hvilke begrensninger det kan gi for de områdene som folk flest ønsker å bosette seg i.

– Anslagsvis kan vi forvente en befolkningsøkning på rundt 13 prosent. På sikt er det aldersgruppen 75 + som vil øke mest, med over 60 prosent fram mot 2030. Det sier seg selv at dette vil utfordre bærekraften til velferdsstaten slik vi kjenner den i dag, sier han.

– Orden i økonomien og omstilling handler om at framtidige generasjoner skal kunne få tilsvarende gode tjenester som vi gir i dag. For å kunne møte noen av disse utfordringene må vi også ha lokale politikere som tør å satse på de områdene hvor folk velger å bosette seg. En effektiv, offentlig sektor gjelder også skole, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.