– Høringsdokumentet er dramatisk ut for dem som blir involvert. Jeg har fremmet forslag flere ganger å gjøre som andre kommuner, nemlig å legge ut billige tomter på Espa. Dette fungerer andre steder og ville vært et godt virkemiddel for utviklingen av bygda. Jeg synes det er liten vilje til å gjøre noe, sier Gjestvang.

Sp-lederen mener den nybygde skolen på Espa er viktig for lokalsamfunnet.

– Etter at skolen sto ferdig har vi hatt mange år på å gjøre noe, men vi må ta ansvaret selv. Kommunen har ikke gjort nok, sier Gjestvang.

Kommunepolitiker Terje Vestheim, Ap, sier han er opptatt av skolestrukturen, men presiserer at han ikke har konkludert ennå.

LES: Foreslår å legge ned fem skoler

– Jeg er opptatt av landsbygda i sin helhet i Stange og imøteser arealplanarbeidet som skal være ferdig 2018. Min offisielle mening er først klar når jeg har gått noen runder med meg selv og andre. Samtidig er jeg opptatt av skolenes sentrum i grendene. Vi er engasjerte politikere. Det er flott. Jeg er opptatt av at skolestrukturarbeidet blir en sak for kommunestyret som helhet, sier Vestheim.

LES: Folk på Espa fortviler

Ny barneskole

I anbefalingen foreslår rådmannen å legge ned fem skoler og opprette en ny barneskole i Romedal som består av Solvin, Åsbygda og Breidablikk. Vallset opprettholdes som egen barneskole. Det er en forutsetning at dagens ungdomsskole i Romedal skal brukes til barneskole, som et kraftfullt læringssenter og kompetansebase.

Rådmannens vurderinger er grunnlaget for videre politisk behandling. Rådmannen skal ikke vurdere høringsinnspillene, men legge fram disse for videre politisk behandling.

Skoledebatten i Stange har vært en lang sak. Det første utredningsarbeidet startet i 2012. Telemarksrapporten danner grunnlaget for rådmannens anbefaling. Telemarksforsking ble brukt som et uavhengig fagmiljø for å gi kommunen felles faktagrunnlag. Det ble arrangert kretsvise folkemøter. Politikerne ba om en gjennomgang av skolestrukturen.

Dersom kommunestyret ikke vil gå inn for den anbefalte løsningen, er rådmann Stein Erik Thorud i tvil om det bør gjøres andre grep og endringer i stangeskolen utover nedlegging av Espa.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.