• VIL VERNE: Erik Ringnes vil verne om forskningsaktivitetene på Staur.
    FOTO: TROND LILLEBO.

– Jeg har i prinsippet ikke noe imot at staten ønsker å avhende eiendommen, men har likevel en del motforestillinger før jeg vil støtte et salg av Staur. Det skyldes den omfattende forsøksvirksomheten som drives på Staur, både innenfor planteavl og husdyravl, sier Ringnes, som selv driver kjøttfeavl.

Staten selger seg ut?

Han peker på at salg av gården vil innebære en betydelig usikkerhet rundt videreføring av forsøksvirksomheten.

– Som bonde og nabo har jeg mange spørsmål. Hva vil for eksempel skje med teststasjonen med et spesialfjøs for kjøttfe som ligger på Staur? Teststasjonen er den eneste i landet og er av stor betydning for avlsarbeidet på kjøttferaser. Innenfor planteavl driver Graminor en omfattende forsøksvirksomhet på Staur som i prinsippet flyttes, men reiser også mange spørsmål som må avklares for å sikre at forsøksvirksomheten blir videreført, sier Ringnes. – Norsk landbruk er småskalabasert og sårbart, men har overlevd på grunn av to forhold, nemlig at bønder er godt organisert og at vi har et høyt kunnskapsnivå. Kunnskap og forskning vil sannsynligvis bli enda viktigere framover og da må vi ikke bygge ned forsøksvirksomheten i landbruket, understreker Ringnes.

Bo- og driveplikt

– Salget av den 1.000 mål store Staur-eiendommen omfattes av konsesjonsloven. Ny eier må følge bestemmelsen om bo- og driveplikt, men kan leie ut jorda på 10- årskontrakter. Det opplyser landbrukssjef på Hedmarken, Stein Enger til HA.

Den nye eieren av Staur skal betale 28.000 kroner per år i eiendomsskatt til Stange kommune. Det er nemlig ikke eiendomsskatt på landbruksdelen i Norge i dag.

Forskning kan bli et vilkår

Graminor leier i dag 300–350 dekar jord til forsøksfeltene på Staur. Det opplyser produktsjef i Graminor, Hans Jacob Lund til HA.

Landbrukssjef Stein Enger ønsker ikke å si så mye om Staur-salget. Han mener det er vanskelig å få til lønnsom drift i offentlig regi. Landbruk er i hovedsak familieforetak og timelønna på et annet nivå. Staur vil opplagt ha konsesjonsplikt og de vanlige reglene for bo og driveplikt kommer inn. Man kan enten drive selv eller leie ut. Forskning kan bli et vilkår for salget, det vil si at gjeldende leieavtaler videreføres.

HA har snakket med ulike kilder innen landbruket som anslår verdien på eiendiommen til mellom 30 og 50 millioner kroner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.