– Det har vært mye oppslag om underernærte eldre og vi er nødt for å gå inn i dette med dypeste alvor, sier KrF-politiker Kjell Bjørseth, som beklager sparetiltakene.

– Det kan nok være at vi må inn å se på turnusen i hjemmesykepleien for å se om vi kan få frigitt tid slik de kan sitte ned, spesielt med hjemmeboende demente, slik at de får i seg middagen. Jeg opplever at de som har besøk mer enn to ganger per dag, ofte får måltidene stablet opp på hverandre, spesielt kan lunsj og middag være for tett på hverandre, sier Bjørseth.

Han vil se på om kommunen skal inngå en avtale med frivillige organisasjoner om besøk for dem som er alene slik at de slipper å spise alene, eller se på bemanningen totalt i hjemmesykepleien.

Ordførerkontakt fredag

KrF-politikeren synes ikke sparetiltakene henger på greip. I fjor var kommunens overskudd 55 millioner kroner.

Aps gruppeleder Bjarne H. Christiansen kontaktet fredag morgen partikollega og ordfører Nils A. Røhne etter at HA skrev om tilsynsrapporten fra Fylkesmannen. Her får kommunen kritikk for uforsvarlig medikamenthåndtering og dårlig oppfølging av ernæringstilstand blant hjemmeboende.

– Det er en alvorlig sak at det ikke er gode nok rutiner for å følge opp kvalitetsarbeidet i tjenesten. Samtidig vet vi, i alle fall fra tidligere tilsyn, at det altfor ofte er mangel på dokumentasjon, men at det likevel blir levert gode tjenester til brukere og pasienter. Jeg har behov for å si at Stange, og våre dyktige folk i helsetjenesten, er kjent for å gi gode pleie- og omsorgstjenester til befolkningen i kommunen. Jeg er opptatt av at rapporten fra fylkesmannen ikke skal rokke ved dette inntrykket, men at den jo selvfølgelig må brukes til å sørge for at de hele tiden kan holdes på et veldig høyt nivå. Det er alltid mulig å bli flinkere, og det er jo det denne rapporten nå brukes til, sier Christiansen.

– Forskrekket

– Jeg har lest tilsynsrapporten nå og ble forskrekket over mangel på internkontroll og styringssystemer. Dette fører til at sårbare områder og svikt blir oversett, noe som kan føre til at de som trenger tjenestene ikke får forsvarlig hjelp. Dette er selvfølgelig helt uakseptabelt, systemer og rutiner må på plass umiddelbart, sier Aasa Gjestvang, Sp.

– Stange har mange flinke folk, problemet er at ledelsen i altfor liten grad etterspør kvalitet i tjenesten. Det blir dermed lagt et for stort ansvar på den enkelte ansatt som vil pasientene vel, sier Gjestvang.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.