– Heldigvis, får jeg si, ingen av oss er født til å ende i en kriminell løpebane. I ungdommen er det lettest å havne på kant med loven og begå kriminelle handlinger. Et feil valg tidlig i livet eller tilfeldigheter fører oftest til kriminalitet. I politi-jobben min ser jeg imidlertid at disse domfelte får styr på livene sine, får jobb og kan forsørge familie. Lovovertrederne fanges opp av et samfunn som forebygger.

– Hva synes du om stangepolitiets kontakt med unge? Har det forebyggende arbeidet hatt effekt når det gjelder å stanse de unges kriminelle løpebane?

– Ja, dette er nettopp beviset på at det gjøres mye bra i lokalsamfunnet og kommunen. Politiet er en av mursteinene i et lokalsamfunn, derfor håper jeg at Stange lensmannskontor vil bestå som denne bærebjelken.

Lensmann siden 2008

Nils Ringnes har jobbet i lensmannsetaten siden 1970-tallet. I 2008 ble han lensmann i Stange. Inntil 2016 ledet Ringnes namsmannsgjøremålene for hele Hedmarken. Kommunene var nemlig tidlig ute med å samordne funksjonen med å inndrive sivile krav.

– Du har deltatt på noen dramatiske utkastelsesforretninger?

– Det har jeg ikke lyst til å snakke så mye om. Dere skrev jo om saken i Vallset, der saksøkte trakk av ei hagle. Jeg ble truffet i buksebeinet. Da vedkommende hadde skutt, akselererte jeg ut av huset i en fart jeg aldri har holdt tidligere, sier Ringnes.

Lensmannen, som går over i pensjonistene rekker 1. februar, har møtt mange skjebner som namsmann. Det sterkeste er når barn er inne i bildet, de er helt uten skyld.

– Jeg har effektuert utkastelser der familien har stått uten tak over hodet. Det gjør sterkt inntrykk. Heldigvis er kommunens hjelpeapparat operativt nå og gjennom samarbeid med politiet, kan alternative boliger tilbys, sier Ringnes.

Flere innbrudd

Ifølge lensmannen viser kriminalstatistikken at det skjer færre lovbrudd i Stange sammenlignet med andre kommuner med et innbyggertall på 20.000 mennesker. De siste åtte årene har det vært en økning i villainnbrudd. Antallet hytteinnbrudd har gått ned. En ny trend er at gårdsverksteder får besøk av ubudne gjester, som stjeler utstyr.

– For å si det sånn, politiyrket er mye tragisk og mye bra. Jeg har et interessant yrke, sier Ringnes.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.