• Overrasket: Sogneprest i Vallset, Ralph Knutsen i det viglsede klasserommet, Hekne kapell.

Den ivrige hockeyspilleren og kameratene hans flokker seg rundt oss da vi i 10 minusgrader ankommer skøytebanen for å bli med på kommunestyrets Åsbygda-kveld. Alle som kan krype og gå stiller for å vise fram den aktive bygda som kjemper for skolen sin. Vi gikk på stier i skogen, var innom grillhytter med sprakende ved i ovnen og gapahuker med grillpølser og svartkaffe. Det flotte byggefeltet i Åsbygda var også stoppested på guidingen før kveldens lille sjokkopplevelse i et klasserom, ble et av høydepunktene.

Kirken inn i skolesaken

Foran en alterring i et klasserom, et kors på veggen og en prekestol, ble kommunestyret med ordfører Nils A. Røhne møtt av Vallsets sogneprest Ralph Knutsen som sang Deilig er jorden. Selvsagt kontrast til sløydrommet med de gamle sløydbenkene og senere ballettdansegruppa med unge åsbygdinger som viste sine flotte ferdigheter.

Det som overrasket alle var at presten plutselig sto i klasserommet. Det var imidlertid en grunn for det, de folkevalgte var på sin skolerundtur guidet inn i Hekne skolekapell, klasserommet som i 1990 ble vigslet av biskog Rosemarie Köhn som kirkerom med 70 plasser.

Sogneprest Knutsen sa klart ifra hva han mente om skolestrukturdebatten i Stange:

– Jeg målbærer Åsbygda-befolkningens bekymring for at Åsbygda skole blir nedlagt. Nå ser politikerne at skolen er et viktig hus for bygda på flere måter, sa Knutsen.

Spesielt grendesamfunn

Dette fikk Venstres Erik Ringnes til å komme med bemerkningen om at Åsbygda på mange måter er et komplett grendesamfunn.

– Vi er ei bygd som nekter å dø, sa FAU-leder Gine Lindstad Sjøli. Sammen med Anne Standerholen Dyresen og Per Arne Rønningen ønsker trioen å framheve Arbeidsgruppe skolestruktur, som tok initiativet til å invitere kommunestyret. Målet var å vise hva bygda har å tilby.

– Skolen har betydning i nærmiljøet og nærmiljøet har betydning for skolen. 1.000 innbyggere, skole/barnehage, butikk, idrettsanlegg og flere bedrifter, ulike grendehus, nytt skytteranlegg, badeopplevelseområde, friluftsliv og et yrende foreningsliv gjør bygda unik, påpekte Sjøli.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00