• Overrasket: Sogneprest i Vallset, Ralph Knutsen i det viglsede klasserommet, Hekne kapell.

Den ivrige hockeyspilleren og kameratene hans flokker seg rundt oss da vi i 10 minusgrader ankommer skøytebanen for å bli med på kommunestyrets Åsbygda-kveld. Alle som kan krype og gå stiller for å vise fram den aktive bygda som kjemper for skolen sin. Vi gikk på stier i skogen, var innom grillhytter med sprakende ved i ovnen og gapahuker med grillpølser og svartkaffe. Det flotte byggefeltet i Åsbygda var også stoppested på guidingen før kveldens lille sjokkopplevelse i et klasserom, ble et av høydepunktene.

Kirken inn i skolesaken

Foran en alterring i et klasserom, et kors på veggen og en prekestol, ble kommunestyret med ordfører Nils A. Røhne møtt av Vallsets sogneprest Ralph Knutsen som sang Deilig er jorden. Selvsagt kontrast til sløydrommet med de gamle sløydbenkene og senere ballettdansegruppa med unge åsbygdinger som viste sine flotte ferdigheter.

Det som overrasket alle var at presten plutselig sto i klasserommet. Det var imidlertid en grunn for det, de folkevalgte var på sin skolerundtur guidet inn i Hekne skolekapell, klasserommet som i 1990 ble vigslet av biskog Rosemarie Köhn som kirkerom med 70 plasser.

Sogneprest Knutsen sa klart ifra hva han mente om skolestrukturdebatten i Stange:

– Jeg målbærer Åsbygda-befolkningens bekymring for at Åsbygda skole blir nedlagt. Nå ser politikerne at skolen er et viktig hus for bygda på flere måter, sa Knutsen.

Spesielt grendesamfunn

Dette fikk Venstres Erik Ringnes til å komme med bemerkningen om at Åsbygda på mange måter er et komplett grendesamfunn.

– Vi er ei bygd som nekter å dø, sa FAU-leder Gine Lindstad Sjøli. Sammen med Anne Standerholen Dyresen og Per Arne Rønningen ønsker trioen å framheve Arbeidsgruppe skolestruktur, som tok initiativet til å invitere kommunestyret. Målet var å vise hva bygda har å tilby.

– Skolen har betydning i nærmiljøet og nærmiljøet har betydning for skolen. 1.000 innbyggere, skole/barnehage, butikk, idrettsanlegg og flere bedrifter, ulike grendehus, nytt skytteranlegg, badeopplevelseområde, friluftsliv og et yrende foreningsliv gjør bygda unik, påpekte Sjøli.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.