Under åpningen mandag spøkte noen med at hvem vil forlate et slikt sted frivillig når behandlingsperioden på seks uker er over? Utsagnet er åpenbart relevant, for i løpet av noen måneder er nemlig Irstad gård forvandlet fra en gårdsbolig til institusjon.

Avdelingsleder Anita Stensberg viser rundt i den flotte bygningen som er utleid til barne-, ungdoms- og familieetaten av Halvor Austad. Barnevernsinstitusjonen har fire plasser for akuttplassert ungdom mellom 13 og 18 år. Avdelingen har 15 årsverk.

Blir ivaretatt

– Nå står vi inne på rommet med den grønne døra, Stensberg. Om kort tid kommer et ungt menneske i alvorlig krise hit. Hva vil du si til vedkommende?

– Her skal du være trygg, her skal vi ivareta deg på en best mulig måte. Du skal bli sett og vi skal arbeide med stressnivået.

Irstad gård er altså en ny akuttavdeling som åpner i regi av Hedmark ungdom og familiesenter. Senteret har i dag fire avdelinger pluss en beredskapshjemsavdeling. De fire akuttavdelingene har til sammen 17 plasser og 20 plasser i beredskapshjemsavdelingen.

Å drive en akuttavdeling betyr at det kan komme en telefon og behov for innleggelse på kort varsel, kveld eller natt.

Irstad gård har tre miljøterapeuter som jobber på dag og kveldstid. Avdelingen har seks nattevakter, en våken og en hvilende per natt.

Skal få omsorg

– Hva møter ungdommene på Irstad, Stensberg?

– Trygghet og omsorg innen tydelige rammer og struktur. Her er det dyktige ansatte som er skolert til å ivareta 13–18 åringer i en sårbar fase.

Ifølge Stensberg blir ingen beboere sperret inne.

– Inntaksområdet vårt er hele Østlandet. Når de kommer hit til Ilseng skal de gå på skole og delta på aktiviteter. I utgangspunktet er det ønskelig at hvert opphold skal vare i seks uker. Så skal de hjem til sine omsorgspersoner med eventuelle hjelpetiltak. Andre alternativ er fosterhjem eller andre institusjoner. Kort fortalt kommer de til oss for å få helse, oppfølging til skole og omsorg i tett samarbeid med den kommunale barnevernstjenesten, sier hun.

– Ofte ser vi ungdommer som er skadet, sliter med tilknytningsforstyrrelser, dårlig selvbilde og selvtillit. Vi ser økning i psykiske lidelser blant unge. Den første oppgaven er å roe ned og få til stressreduksjon. Å finne løsning videre i livet er viktig. At ungdommen blir sett og hørt er kjempeviktig, sier Stensberg.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.