De fleste på Hedmarken har enten hørt om eller spist den velkjente Øya-poteten på Øya Maritim på Helgøya. I omtrent 12 år har matserveringsstedet stått til unnsetning for sultne mjøs-farere i båt.

I begynnelsen var Øya Maritim et sted man kunne få seg en is og en kaffe. I dag har det blitt en plass mange reiser til i sommerferien for å smake på den beryktede bakte poteten.

Daglig leder på Øya Maritim Emil Haugli forteller at når Tor Erik Haug drev uteserveringen, var det bare et «førstemann til mølla»-konsept med potetene.

– Da hadde vi kanskje førti poteter. Og når maten var ferdig, ropte vi «nå er maten klar», og da var det førstemann til Mølla, sier Haugli.

rekordsalg på Én dag

På lørdag serverte Øya Maritim hele 900 retter. Hele helgen ble det servert omtrent 1.700 retter, og det er spesialiteten som fortsatt er favoritten.

– 80 prosent av det vi selger, er bakt potet, sier Haugli.

Han legger til at utvalget av fyll har blitt større, med pulled pork eller skagen. Potetene som blir brukt, blir kjøpt via Bama og transporteres fra Irland. Selv har Haugli drevet Øya Maritim i ni år, men har ingen planer om å gjøre store forandringer på klassikeren.

– Poteten har verken blitt bedre eller dårligere. Ærlig mat til en ærlig pris har vist seg å være populært. Vi bevarer samme kvalitet, forteller Haugli.

Naturligvis er daglig lederen fan av den bakte poteten, men det blir ikke det til middag hver dag.

– Jeg spiser omtrent ti poteter i løpet av sommeren. Det har sine naturlige årsaker at jeg ikke spiser mer når jeg serverer rundt 200 poteter hver dag, sier Haugli.

Trangt på brua

Tidligere var det flest båtfolk som tok turen innom for å spise. De senere årene har man sett at flere i bil og lokalturister også tar turen. Haugli forteller med en spøkefull tone at det hender folk ikke kommer seg over brua til Helgøya.

– Det hender jo at folk nesten ikke kommer seg over brua. Men det er jo også fordi vi har andre tilbud som klatrepark og Skafferiet her på Helgøya, sier Haugli.

Det kommer ikke så mange utenlandske kunder, ifølge Haugli. Men det hender fortsatt at det kommer lokale folk som aldri har vært her tidligere.

– Jeg opplever at lokale folk kommer og aldri har vært her før. Og de blir overrasket over hvor fint det er, sier Haugli.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.