– 12 dager!

Jan Olav Tuterud (62) har for lengst startet nedtellingen til siste arbeidsdag, mandag 31. juli.

«Alle» kjenner Tuterud’n, og det merkes når vi blir med på postrunden gjennom Torggata.

– Morn! Du har itte lenge att nå?

En godt voksen dame vinker og smiler. På Østre torg kommer også en kar med solbriller forbi.

– 12 dager, roper han muntert, åpenbart godt kjent med Tuteruds kommende pensjonsdato.

Mannen med solbrillene er Jan Støve fra Furnes. 73-åringen har i alle år slått av en prat med postbudet, men nå er det snart slutt.

– Det blir jo litt dumt å ikke lenger møte det blide åsynet hans. Men, han har truet med å komme ned en gang iblant, så vi møtes nok likevel, humrer Støve.

Stor forandring i yrket

Hvordan har det egentlig vært å jobbe i Posten i alle disse årene? Og ikke minst, hvordan har yrket forandret seg siden 1976?

– Jeg har aldri angret på at jeg flyttet fra Tretten til Oslo og søkte jobb i Posten. Jeg fikk en kort grunnutdanning og begynte å jobbe. Man trenger ikke lange utdanningen for å gjøre det jeg gjør, sier han beskjedent.

Tuterud forteller om en bedrift som har gjennomgått enorme forandringer siden han begynte.

– Den gangen sorterte vi alle brev manuelt. Det var ingen fast arbeidstid; vi gikk hjem når vi var ferdige. Før ble jeg oftere bedt inn på kaffe og kaker hos folk. Det er det slutt på nå ...

TV-intervju og sint bikkje

HA lurer på hva som er det beste minnet etter alle disse årene.

– Det må være da jeg ble intervjuet av Asbjørn Øyhovden på direktesendt TV for noen år siden.

– Og det verste minnet?

– Da jeg ble bitt i hælen av en svart puddel på Hamar vest. Ellers husker jeg at leverte en pakke til en dame som sa følgende: «Tror du ikke jeg er i stand til å gå ned på kontoret og hente den selv?»

Som pensjonist ser Tuterud for seg å på et eller annet vis bli værende i Hamar sentrum.

– Jeg har lyst til å gjøre noe som kan gagne Hamar. Kanskje være guide eller drive med frivillig arbeid, sier han.

Ellers skal postmannen dyrke sin store lidenskap – tog.

– Det første målet er å ta tog til Stockholm og videre til Narvik, avslutter han med et smil.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.