Tidligere i sommer skrev HA om Ivan Christopher Nybakk-Djuve (7) fra Løten, som med hjelp av familien har opparbeidet en stor kjøkkenhage med over 20 ulike frukter og grønnsaker.

Fredag dro den unge gartnerspiren til Olav Myntmestersgate i Hamar for å besøke Odd B. Hauge og Amund Aasgaard, som i sin hage blant annet har 120 ulike typer roser, et drivhus fullt av tomater og paprika, og en fiskedam.

– Se på de, da! sier Ivan, i det han mater gullfiskene i dammen.

Ferden rundt om i hagen byr på stor variasjon, og den unge gartneren løper ivrig rundt for å få med seg de ulike høydepunktene.

– Smak på denne, sier Odd B. Hauge, og tilbyr Ivan et skudd fra en liten busk.

– Det er karve, avslører Hauge.

– Det var ikke kjempegodt, sier Ivan, og fortsetter vandringen.

Alternativ kompost

Blomsterbeddene er fulle av farger, og i drivhuset blir Ivan stående og betrakte ulike sorter tomater som vokser seg store.

– De mørke tomatene vil forbli mørkelilla. Og kjøttet på innsiden er grønt, forteller Aasgaard.

– Så, hva er hemmeligheten bak en så frodig hage?

– Bokashi, svarer Hauge.

Han går ivrig i gang med å forklare den alternative kompostmetoden, som skal være både raskere, lettere, og mindre illeluktende enn en komposthaug.

– Vanlig kompost belager seg på forråtnelse, mens bokashi er en fermenteringsprosess. Etter 3-4 uker blir matavfall gjort om til utmerket matjord, sier Hauge.

Kompostmetoden er et av tipsene som Ivan og moren tar med seg fra besøket. Dessuten får Ivan med seg hvitløksfrø, som han planlegger å plante hjemme.

– Vi har lært masse om såing og kompost, og fått inspirasjon til å prøve nye ting, sier Ann-Kristin.

– Fant dere en favoritt i hagen?

– Den der! sier Ivan, og peker på en hagehortensia i full blomst.

Aasgaard har følgende råd til andre hagenysgjerrige:

– Begynn i det små. Det er lett å ta seg vann over hodet, sier han. Hagevandring til helgen

Hagen, som er døpt «Myntmesterens hage», har Hauge og Aasgaard jobbet med på hobbybasis siden midten av 90-tallet, og den har med tiden blitt såpass kjent og populær at de arrangerer en årlig «Hagevandring», hvor alle som vil se den er velkomne. I år tar hagevandringen sted førstkommende helg, 14. og 15. juli.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.